Ústavný súd zrušil deklaráciu o nezávislosti Katalánska, Puigdemont nevycestoval žiadať o azyl

NETKY.SK • 31 Október 2017, 14:21 • 2 min
Ústavný súd zrušil deklaráciu o nezávislosti Katalánska, Puigdemont nevycestoval žiadať o azyl

MADRID - Španielsky ústavný súd zrušil v utorok deklaráciu o nezávislosti Katalánska. Informovala o tom na svojej webovej stránke španielsky denník El País s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu súdu.

slovakia

left justify in out

Španielska vláda v Madride odvolala v sobotu katalánsky kabinet pod vedením Carlesa Puigdemonta a oficiálne na základe článku 155 španielskej ústavy zaviedla nad Katalánskom priamu kontrolu. Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte v piatok katalánsky parlament rozpustil a uviedol, že 21. decembra sa v tomto regióne budú konať voľby.

 

Regionálny prezident Carles Puigdemont nepricestoval do Bruselu, aby žiadal o politický azyl. Počas tlačovej konferencie v Bruselskom tlačovom klube uviedol, že neuniká pred spravodlivosťou vo svojej rodnej krajine, ale chcel mať možnosť hovoriť slobodne. Počas svojho vystúpenia vyzval ľudí k nenásilnému riešeniu napätej situácie v severošpanielskom regióne a zdôraznil, že prioritou je v prvom rade dialóg.

Puigdemont pricestoval do belgickej metropoly v pondelok s niekoľkými svojimi kolegami. So svojím tímom plánuje pokračovať v práci aj napriek limitom, ktoré na nich "uvalili", uviedol počas konferencie. Politik zároveň povedal, že prijíma výzvu, ktorú predstavujú regionálne voľby, ktoré na 21. decembra zvolal španielsky premiér Mariano Rajoy, a dodal, že ich výsledok bude rešpektovať.

Ako dlho plánuje zostať v Belgicku, Puigdemont nepovedal, ale oznámil, že sa vráti hneď, ako mu španielska vláda zaručí spravodlivý proces. Španielsky generálny prokurátor v pondelok vzniesol obvinenia voči katalánskym lídrom. Bývalí predstavitelia regionálnej vlády čelia obvineniam zo vzbury, podnecovania vzbury, sprenevery a podobných prečinov, za ktoré im hrozí až 30 rokov väzenia.

Bývalý katalánsky prezident vycestoval z regiónu v čase, keď nad ním aj jeho vládou prevzalo Španielsko priamu kontrolu. K tomuto opatreniu centrálna vláda pristúpila po tom, ako regionálni zákonodarcovia hlasovali za vyhlásenie nezávislosti Katalánska. Ústavný súd dnes toto hlasovanie suspendoval.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona