Ústavný súd vyhovel námietke J. Čentéša o predpojatosti dvoch sudcov

NETKY.SK • 24 Január 2013, 12:52 • 2 min
Ústavný súd vyhovel námietke J. Čentéša o predpojatosti dvoch sudcov

Ústavný súd vyhovel námietke J. Čentéša o predpojatosti dvoch sudcov - Politika Sudcovia Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky Peter Brňák a Milan Ľalík sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v konaní vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša, ktorým namietal

slovakia

left justify in out

img

Sudcovia Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky Peter Brňák a Milan Ľalík sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v konaní vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša, ktorým namietal svoje nevymenovanie do funkcie generálneho prokurátora SR prezidentom Ivanom Gašparovičom.

„Ústavný súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedu Lajosa Mészárosa a sudcov Juraja Horvátha a Sergeja Kohuta na neverejnom zasadnutí senátu dnes rozhodol o tomto podaní z 9. januára 2013 označenom ako Námietka predpojatosti podľa § 28 zákona č. 38/1993 Z. z. v platnom znení, ktorým uplatňuje námietku predpojatosti proti dvom sudcom Ústavného súdu,“ informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

O sťažnosti doc. JUDr. Jozefa Čentéša, PhD. doručenej Ústavnému súdu Slovenskej republiky 3. januára, ktorou namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom Slovenskej republiky, a ktorá obsahovala aj návrh na nariadenie dočasného opatrenia, bude v zmysle Rozvrhu práce Ústavného súdu Slovenskej republiky na rok 2012 rozhodovať senát v zložení Marianna Mochnáčová – predsedníčka senátu a sudcovia Ján Luby a Ladislav Orosz.

J. Čentéš namietal porušenie práva


Sťažnosť Jozefa Čentéša bola ÚS doručená 3. januára. Čentéš ňou namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom Slovenskej republiky, ktorá obsahovala aj návrh na nariadenie dočasného opatrenia, ktoré by malo zabrániť voľbe nového generálneho prokurátora (GP) SR. Čentéš sa rozhodol podať sťažnosť na ÚS, pretože dôvody odmietnutia jeho vymenovania do funkcie GP, ktoré začiatkom roka oznámil prezident SR Ivan Gašparovič, podľa jeho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna ÚS z konca októbra minulého roka. „Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné,"uviedol začiatkom januára pre TASR Čentéš.

Dňa 9. januára 2013 bola táto sťažnosť na neverejnom zasadnutí pléna ústavného súdu náhodným výberom pridelená sudcovi spravodajcovi Petrovi Brňákovi, členovi I. senátu, ktorý pracuje v zložení Marianna Mochnáčová, predsedníčka a sudcovia Peter Brňák a Milan Ľalík. Ešte v ten istý deň bola ústavnému súdu doručená Čentéšova námietka predpojatosti proti dvom sudcom I. senátu Petrovi Brňákovi a Milanovi Ľalíkovi, ktorí mali rozhodovať o predmetnej sťažnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona