Ústavný súd v Španielsku zrušil rezolúciu katalánskeho parlamentu o nezávislosti

NETKY.SK • 2 December 2015, 16:17 • 2 min
Ústavný súd v Španielsku zrušil rezolúciu katalánskeho parlamentu o nezávislosti

MADRID - Španielsky ústavný súd zrušil dnes novembrovú rezolúciu katalánskeho parlamentu o odtrhnutí sa tohto regiónu od zvyšku krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters. Zmienenú rezolúciu schválil katalánsky parlament 9. novembra.

slovakia

left justify in out

Dokument požaduje odtrhnutie regiónu od Španielska a zároveň predostiera plán na vytvorenie katalánskej republiky v rozmedzí 18 mesiacov, a to zriadením inštitúcií, akou je napríklad daňový úrad.

Tento proces získania nezávislosti však následne zablokovala španielska vláda, ktorá sa hneď 11. novembra obrátila na ústavný súd so žiadosťou o zrušenie rezolúcie.

 

Strany podporujúce nezávislosť od Španielska získali v septembri v regionálnych voľbách väčšinu kresiel v katalánskom parlamente. Napriek tomu, že španielska ústava neumožňuje ani jednému regiónu odtrhnúť sa, lídri týchto strán už pred časom avizovali, že rozhodnutie ústavného súdu akceptovať nebudú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies