Ústavný súd v Nemecku nezablokuje tureckú predvolebnú kampaň

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 13:37 • 2 min
Ústavný súd v Nemecku nezablokuje tureckú predvolebnú kampaň

KARLSRUHE - Spolkový ústavný súd odmietol zablokovať volebné aktivity predstaviteľov Turecka na území Nemecka, informovali dnes miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Na ústavný súd so sídlom v Karlsruhe sa s príslušnou žiadosťou obrátil sťažovateľ, ktorého totožnosť nebola zverejnená. Namietal, že volebné aktivity tureckých činiteľov obmedzujú práva nemeckej vlády.

 

Ústavní sudcovia pripustili, že predstavitelia Turecka v princípe nemajú právo vykonávať svoje oficiálne aktivity na území Nemecka. Sťažovateľ však podľa nich dostatočne nevysvetlil, akým spôsobom by boli porušené jeho základné práva, ak by nemecká vláda voči vystúpeniam tureckých politikov nezakročila, uvádza sa v dnešnom vyhlásení súdu.

 

Ten sa preto sťažnosťou ďalej nezaoberal. Rozhodnutie prichádza v čase vyostreného napätia medzi Berlínom a Ankarou. Vyvolala ho skutočnosť, že viaceré nemecké mestá v dobe nepovolili vystúpenia predstaviteľov tureckej vlády na volebných zhromaždeniach tureckej menšiny v Nemecku.

 

Zmienené zhromaždenia sa mali konať na podporu aprílového referenda o ústavných zmenách, ktoré má potvrdiť rozšírenie právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Zúčastniť sa ho môže aj približne 1,4 milióna z takmer troch miliónov Turkov žijúcich v Nemecku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona