Ústavný súd už dva roky pracuje v neúplnom zložení

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 13:47 • 2 min
Ústavný súd už dva roky pracuje v neúplnom zložení

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR od júla 2014 pracuje v neúplnom zložení, pričom enormne vzrástol počet podaní, čo sa odráža na náraste priemernej dĺžky konania.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd v informácii v súvislosti s rozhodnutím prezidenta Andreja Kisku nevymenovať za ústavného sudcu ani jedného z kandidátov navrhnutých NR SR upozorňuje na riziko, že pri rozhodovaní v pléne nebude pri počte 10 sudcov možné dosiahnuť ústavou požadovanú väčšinu sedem hlasov pre rozhodnutie. Tým sa zvyšuje pravdepodobnosť, že návrhy, na ktorých prerokovanie je príslušné plénum, a pri ktorých sa nedosiahne nadpolovičná väčšina sedem hlasov, sa budú zamietať z procesných dôvodov bez toho, aby sa o nich meritórne rozhodlo. Upozorňuje aj na hroziace riziko, že ústavný súd nebude schopný konať bez zbytočných prieťahov.

 

„Sudcovia ústavného súdu berú na vedomie oznámenie prezidenta Slovenskej republiky zo 6. júla 2016 o jeho rozhodnutí nevymenovať do funkcie sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky žiadneho z kandidátov zvolených Národnou radou Slovenskej republiky. Sudcovia ústavného súdu si svoje pracovné povinnosti zariadia tak, aby s poukazom na uvedené riziká žiadnemu účastníkovi nebolo odopreté základné právo na spravodlivé súdne konanie a základné právo na prerokovanie jeho veci bez zbytočných prieťahov,“ uvádza sa v informácii.

 

ÚS SR v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami svojej činnosti dlhodobo čelí dramatickému nárastu počtu podaní. Kým v období 1993 až 2000 dostal súd 4 998 podaní, v období 2000 až 2007 stúpol počet na 12 466. Počas funkčného obdobia pod vedením predsedníčky ústavného súdu Ivetty Macejkovej v rokoch 2007 až 2016 sa počet podaní zvýšil na 135 324. V dôsledku stále vyššieho počtu podaní a chýbajúcich troch sudcov sa nevyhnutne predlžuje dĺžka konania pred ústavným súdom. V roku 2012 bola priemerná dĺžka konania 3,34 mesiaca, pričom v roku 2015 bola už 9,02 mesiaca. Ako uvádza ÚS SR, podľa doterajšieho vývoja sa pre rok 2016 predpokladá ďalšie predĺženie priemernej dĺžky konania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies