Ústavný súd SR priznal v 1.polroku 2017 pre prieťahy odškodné takmer 400-tisíc eur

NETKY.SK • 8 August 2017, 11:46 • 2 min
Ústavný súd SR priznal v 1.polroku 2017 pre prieťahy odškodné takmer 400-tisíc eur

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku 2017 konštatoval v 161 nálezoch porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote. Zároveň priznal sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v sume 399.700 eur.

slovakia

left justify in out

Zo 161 nálezov, v ktorých ÚS SR vyslovil porušenie Ústavy SR a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, sa najviac týkalo rozhodovacej činnosti okresných súdov Bratislava I (15 nálezov), Košice I (12), Bratislava III (11) a Žilina (11). Najviac nálezov sa týkalo občianskoprávnych vecí – 124, zvyšné boli obchodnoprávne (10), rodinné (9), trestné (5) a dedičské (4) veci, deväť nálezov sa týkalo výkonu rozhodnutia a exekúcií.

 

Zbytočné prieťahy ÚS SR zistil napríklad v jednom konaní na Okresnom súde Žilina, v ktorom znalecké dokazovanie bolo nariadené až v roku 2011, čiže po viac ako 15 rokoch od jeho začatia.

 

"Právoplatnosť rozhodnutia je prelomovým okamihom pre účastníkov konania. V prípade konaní, ktoré neboli právoplatne skončené ani po vyše desiatich či dvadsiatich rokoch, sa výrazným spôsobom znižuje dôvera verejnosti vo všeobecné súdnictvo. Neskorá spravodlivosť nie je totiž žiadnou spravodlivosťou," uviedla predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies