Ústavný súd SR lehotu na rozhodovanie o zákonoch nedostane

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 18:19 • 2 min
Ústavný súd SR lehotu na rozhodovanie o zákonoch nedostane

BRATISLAVA - Zámer KDH, aby Ústavný súd (ÚS) SR konal rýchlejšie, opäť neprešiel. Poslanci Národnej rady SR Monika Gibalová, Pavol Hrušovský, Pavol Abrhan a Martin Fronc (všetci KDH) dnes nepresvedčili parlamentnú väčšinu a nepresadili svoj návrh novely zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Väčšina sa nenašla napriek tomu, že iniciatíva KDH bola už v druhom čítaní.

slovakia

left justify in out

Rovnaký scenár bol aj pred rokom a pol, definitívneho schválenia sa ani vtedy táto zmena nedočkala.
     

Novela mala zakotviť povinnosť, aby v prípade, ak ÚS SR prijme návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov s Ústavou SR a bol by podaný návrh na pozastavenie ich účinnosti, musel by o tomto návrhu rozhodnúť najneskôr do 90 dní odo dňa začatia konania. Navrhovaná zmena sa mala vzťahovať aj na veci, v ktorých ÚS už začal konanie do dňa účinnosti tohto návrhu zákona.
     

V súčasnosti je v zákone napísané, že Ústavný súd SR rozhoduje o takýchto návrhoch bez zbytočného odkladu. Doterajšie skúsenosti však podľa KDH potvrdzujú, že súd rozhoduje o niektorých návrhoch so značným časovým oneskorením. Gibalová v rozprave poukázala na viacero prípadov podaní, pri ktorých poslanci žiadali pozastavenie účinnosti zákona a ÚS o nich rozhodoval aj stovky dní. Najdlhšie mu to trvalo pri diaľničnom tzv. vyvlastňovacom zákone, kde rozhodnutie prijal až po 661 dňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona