Ústavný súd SR dnes prvý raz otvoril dvere verejnosti

NETKY.SK • 29 September 2016, 13:02 • 2 min
Ústavný súd SR dnes prvý raz otvoril dvere verejnosti

KOŠICE – Na Ústavnom súde (ÚS) Slovenskej republiky so sídlom v Košiciach sa dnes prvý raz koná deň otvorených dverí pre širokú verejnosť a teší sa veľkému záujmu.

slovakia

left justify in out

„Ústavný súd sa chce otvoriť verejnosti. Chceme, aby sa verejnosť aj takouto formou mohla zoznámiť s ústavným súdom, nielen s jeho priestormi, ale aj s jeho postavením, právomocami. Deň otvorených dverí považujeme za spôsob, ako ho atraktívne priblížiť verejnosti,“ povedala predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.


Ako uviedla Macejková, nasledujú výzvu Európskej komisie pre efektívnosť práva, ktorá vyzýva k otvoreniu súdnictva a justície verejnosti. „Myslím, že sme prvý ústavný súd v rámci Európskej únie, ktorý organizuje takúto akciu,“ uviedla Macejková. Doložila, že zároveň chcú vytvoriť tradíciu každoročného organizovania podujatia, počas ktorého sa sprístupnia priestory Ústavného súdu Slovenskej republiky.


Po oficiálnom otvorení predstavitelia ÚS pokrstili novú publikáciu – ilustrovanú Ústavu SR, ktorá má aj pomocou obrázkov prijateľne vysvetliť základné práva a slobody občanov, ako aj ďalšie jej ustanovenia. Na otvorení vyhodnotili aj literárnu súťaž vyhlásenú kanceláriou ÚS pod názvom Spravodlivosť, ako ju vidím ja. Ako najlepšia bola vyhodnotená esej Moniky Murgovej z košického Gymnázia T. Akvinského. Výtvarnú súťaž pre žiakov ZUŠ vyhrala Klaudia Felbelová.


V rámci historického prvého dňa otvorených dverí zasadili na nádvorí ÚS lipu. Súčasťou podujatia bolo aj darovanie krvi, mobilný odber zabezpečovalo košické pracovisko Národnej transfúznej služby. Počas prvej hodiny darovalo krv 10 ľudí, predovšetkým zamestnancov ÚS.


Dopoludnia si prišli pozrieť areál predovšetkým stovky študentov, ale aj viacerí dospelí. Po absolvovaní nutnej bezpečnostnej prehliadky si mohli pozrieť priestory, ktoré nie sú verejnosti bežne prístupné.


Deň otvorených dverí sa končí po 16:30, na túto hodinu je naplánovaný posledný vstup. Vchod do areálu ústavného súdu je z Mäsiarskej ulice 59



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies