Ústavný súd sa nemá zapáčiť médiám, má chrániť ústavnosť

NETKY.SK • 22 December 2013, 10:25 • 2 min
Ústavný súd sa nemá zapáčiť médiám, má chrániť ústavnosť

KOŠICE - Zdôraznila, že pokiaľ ide o vnímanie rozhodovania všeobecných súdov, toto je skôr otázka pre ministra spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Na problém vnímania Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky verejnosťou sa možno podľa jeho predsedníčky Ivetty Macejkovej pozerať z dvoch uhlov pohľadu.

„ÚS je svojou rozhodovacou činnosťou vystavený veľkému mediálnemu tlaku a na základe toho aj tlaku širokej verejnosti. Je pochopiteľné, že rozhodnutia ÚS nie sú vždy prijímané pozitívne. ÚS však nerozhoduje tak, aby sa zapáčil médiám a verejnosti, ale tak, aby naplnil svoje poslanie, ktoré mu zverila Ústava SR, a teda chránil ústavnosť,“ uviedla Macejkovápre TASR.

Dodala, že z toho pramenia určité formy napätia, keď sa politici či médiá snažia svojimi postojmi, stanoviskami, výrokmi vplývať na rozhodovaciu činnosť ÚS SR, a tak sa pokúšať zasahovať do nezávislosti jeho rozhodovania. „Považujem to za neprípustné, ale tomuto tlaku čelíme a odolávame. Mediálny obraz ÚS neraz nekorešponduje s jeho vnímaním tou časťou verejnosti, ktorá sa na túto inštitúciu v čoraz väčšom meradle s dôverou obracia,“ vyhlásila predsedníčka ÚS.

Podľa nej o tom okrem iného svedčí aj fakt, že kým v roku 2007 zaregistroval ÚS SR 3180 sťažností a návrhov fyzických alebo právnických osôb a oprávnených osôb, ktoré môžu podať návrhy na konanie o súlade právnych predpisov, v tomto roku je to takmer 23.000 podaní. „Ak by verejnosť nedôverovala Ústavnému súdu, zrejme by sa naň neobracalo toľko subjektov so žiadosťou o ochranu svojich základných práv alebo slobôd, alebo ľudských práv a základných slobôd,“ podčiarkla Macejková.

Zdôraznila, že pokiaľ ide o vnímanie rozhodovania všeobecných súdov, toto je skôr otázka pre ministra spravodlivosti. Ale už veľakrát bolo povedané, že každé súdne konanie má dve strany a vždy bude jedna strana, jeden účastník konania nespokojný. „Súčasný stav súdnictva treba vnímať v rámci celej postkomunistickej Európy. Má svoje nedostatky, má svoje rezervy, ale netreba nad ním lámať palicu. Tento stav vzhľadom na relatívne krátke historické obdobie a zmeny, ktorými muselo súdnictvo prejsť, nie je zďaleka taký, ako to často prezentujú médiá. Samozrejme, stále je veľký priestor na zlepšovanie,“ uzavrela Macejková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies