Ústavný súd sa bude zaoberať obnovou disciplinárneho konania Harabina

NETKY.SK • 10 September 2013, 18:53 • 2 min
Ústavný súd sa bude zaoberať obnovou disciplinárneho konania Harabina

KOŠICE – Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR sa bude v stredu na neverejnom zasadnutí zaoberať návrhom sťažovateľa - predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefana Harabina na obnovu disciplinárneho konania. Informovala o tom dnes hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová. Ústavnému súdu doručili návrh Harabina na obnovu konania vo veci disciplinárneho konania 18. februára.

slovakia

left justify in out

Rozsudkom z 20. novembra 2012 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol o sťažnosti predsedu NS SR Štefana Harabina, v ktorej okrem iného tvrdil, že bolo porušené jeho právo na prerokovanie veci pred nestranným súdom vo veci disciplinárneho konania vedeného na ÚS SR, ktoré viedlo k uloženiu disciplinárneho opatrenia. ESĽP rozsudkom rozhodol, že k porušeniu Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd došlo tým, že o disciplinárnom návrhu proti sťažovateľovi nebolo rozhodnuté nestranným súdom.

Pančurová informovala, že v prípade porušenia Dohovoru by sa mal sťažovateľ v rozsahu, v akom to je možné, dostať do situácie, v akej by bol, ak by požiadavky boli rešpektované. Najvhodnejšia forma nápravy v prípadoch podobných tomuto by mala byť obnova konania, ak bude o ňu požiadané, pred súdom spĺňajúcim požiadavku nestrannosti. ESĽP v tomto ohľade poznamenáva, že Ústava SR, ani zákon o ústavnom súde výslovne neposkytujú možnosť obnovy konania pred ústavným súdom. Zákon o ústavnom súde však umožňuje ústavnému súdu aplikovať, ak to je vhodné, Občiansky súdny poriadok a Trestný poriadok, ktoré poskytujú možnosť obnovy konania.

„V rozsudku ESĽP bolo okrem iného konštatované, že je nevyhnutné individuálne preskúmať všetky námietky zaujatosti s ohľadom na argumentáciu účastníkov konania, ktorí ich vzniesli. Na základe tohto individuálneho preskúmania by mal ústavný súd v každom jednotlivom prípade namietanej zaujatosti vyvodiť predbežný záver, či je namietaný sudca vylúčený a následne (pred definitívnym rozhodnutím o vylúčení, alebo nevylúčení namietaných sudcov) zhodnotiť situáciu z hľadiska zachovania spôsobilosti pléna rozhodnúť vec, teda posúdiť, či sú splnené podmienky na uplatnenie tzv. Bangalórskych zásad v zmysle doktríny nevyhnutnosti,“ vysvetľuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Doktrína nevyhnutnosti umožňuje sudcovi, ktorý je inak vylúčený, pojednávať a rozhodovať vo veci, a to z toho dôvodu, že ak by sa tak nestalo, viedlo by to k nespravodlivosti. Uvedené môže vzniknúť, ak nie je primerane dostupný žiaden iný sudca, ktorý nie je podobne vylúčený, alebo ak odročenie alebo zmätočné konanie by spôsobili extrémne vážne ťažkosti, alebo ak dotknutý sudca nie je členom súdu zriadeného pojednávať a rozhodovať v spornej veci. Takéto prípady sú, samozrejme, ojedinelé a špecifické. Z času na čas môžu vzniknúť pred malým počtom konečných súdov poverených významnými ústavnými a odvolacími funkciami, ktoré nemôžu byť delegované na iných sudcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies