Ústavný súd rozhodoval v kauze Duckého zmeniek

NETKY.SK • 13 August 2013, 15:12 • 2 min
Ústavný súd rozhodoval v kauze Duckého zmeniek

KOŠICE – Senát Ústavného súdu (ÚS) SR dnes vyhovel sťažnosti švajčiarskej obchodnej spoločnosti GEN MAN VENTURES AG, ktorá sa na všeobecných súdoch domáha vyplatenia tzv. Duckého zmenky vo výške jednej miliardy českých korún (38 648 837 eur).

slovakia

left justify in out

Štvrtý senát ÚS SR vyniesol verdikt, že Najvyšší súd (NS) SR svojim postupom porušil právo sťažovateľa, aby o jeho veci rozhodoval zákonný sudca. Konať musí zákonný senát NS SR. Rovnako nariadil, aby NS SR nahradil sťažovateľovi trovy konania.

Na dnešnom pojednávaní sa nezúčastnil právny zástupca NS SR. Spoločnosť GEN MAN VENTURES v konaní zastupoval advokát Michal Žiaran, ktorý v úvode uviedol, že trvá na podanej sťažnosti a dodal, že spoločnosť si žiada aj náhradu trov konania. 

Ako v stručnom odôvodnení uviedol predseda senátu ÚS SR, najvyšší súd právo sťažovateľa porušil tým, že jeho predseda Štefan Harabin svojvoľne zmenil dovtedajší rozvrh práce NS SR a opatrením vymenil jedného sudcu v senáte, ktorý mal rozhodovať o dovolaní generálneho prokurátora v kauze Duckého zmeniek. ÚS SR uviedol, že preskúmal, či boli splnené podmienky na vykonanie opatrenia a či sa to udialo v súlade so zákonom o súdoch. Konštatoval, že predseda NS SR neuviedol dôvody, prečo vymenil jedného člena senátu ani pri vydaní opatrenia, ani vo vyjadrení k sťažnosti, o ktoré ho požiadal ústavný súd. Zdôraznil, že vymenený sudca nebol dlhodobo práceneschopný a na jeho výmenu neexistovali v tom čase zákonné dôvody. Konštatoval, že túto zmenu možno označiť za účelovú. Podľa právneho názoru ÚS SR nemožno po pridelení veci meniť sudcov v senáte bez zákonného dôvodu, pričom táto zmena mala vplyv na rozsudok. 

Samotnou podstatu sporu, či sú Duckého zmenky platné, sa ÚS SR nezaoberal. 

Kauza sa ťahá už od roku 1998, kedy sa objavilo viacero zmeniek s podpisom zavraždeného bývalého riaditeľa SPP Jána Duckého. Jednu takúto zmenku v hodnote jednej miliardy českých korún vlastní švajčiarska spoločnosť GEN MAN VENTURES a na všeobecných súdoch, okresnom i krajskom, sa domáha jej uhradenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies