Ústavný súd rozhodoval o prokurátoroch

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 18:53 • 2 min
Ústavný súd rozhodoval o prokurátoroch

KOŠICE - Ústavný súd SR (ÚS) na neverejnom zasadaní pléna po vyše dvoch rokoch rozhodoval o návrhu prvého námestníka generálneho prokurátora SR Ladislava Tichého ako aj o návrhu prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorí svojimi podaniami z roku 2011 napadli niektoré ustanovenia zákona o prokuratúre a prokurátoroch.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala Martina Demčáková, odborný radca tlačového a informačného odboru ÚS, vo viacerých bodoch im vyhovel a rozhodol, že viaceré napadnuté ustanovenia sú protiústavné. Ide o ustanovenia zákona o prokuratúre a zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktoré sa týkali kreovania výberových komisií, výberových konaní, disciplinárneho konania voči prokurátorom, atď. 


Novelu vtedajšej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej napadol zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý, na návrh ktorého ÚS v septembri 2011 pozastavil účinnosť viacerých ustanovení novely. Druhý podnet v tejto veci prišiel od prezidenta Ivana Gašparoviča. Obidve podania ÚS prijal na ďalšie konanie a boli spojené do jednej veci. 

 

Podľa názoru prvého námestníka generálneho prokurátora sa aplikáciou napadnutých ustanovení spochybní demokratický a právny charakter štátu. Zákonodarca totiž nerešpektoval také základné ústavné princípy, ktoré majú konštitutívny význam pre demokratickú povahu Slovenskej republiky - princíp ústavnosti, princíp deľby moci, princíp ústavnej rovnováhy, princíp legality, princíp právnej istoty a zákaz retroaktivy. 


V ostatných bodoch ÚS konanie buď zastavil, alebo zamietol, či nevyhovel návrhu. 

K rozhodnutiu pripájajú odlišné stanoviská sudkyňa Ivetta Macejková a sudcovia Milan Ľalík, Ľubomír Dobrík a Lajos Mészáros. Rozhodnutím ÚS sa otvára priestor buď novelizovať doterajšie zákony týkajúce sa prokuratúry a prokurátorov, alebo predložiť poslancom NR SR úplne nový zákon. 

 

Odôvodnenie rozhodnutia bude po doručení zainteresovaným stranám zverejnené na stránke ústavného súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies