Ústavný súd nerozhodol o ústavnosti dvojakého občianstva!

NETKY.SK • 17 September 2014, 11:12 • 2 min
Ústavný súd nerozhodol o ústavnosti dvojakého občianstva!

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR na dnešnom verejnom zasadaní zamietol návrh skupiny poslancov na preskúmanie ústavnosti Zákona o štátnom občianstve, ktorý zakazuje občanom SR dvojaké štátne občianstvo. Vyhlásila to dnes predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla, plénum podanie zamietlo z procesných dôvodov, lebo ani za návrh poslancov, ani za návrh sudcu spravodajcu nehlasovala potrebná nadpolovičná väčšina, teda sedem z jedenástich prítomných sudcov. ÚS teda ani po troch rokoch nerozhodol, či je dvojaké občianstvo protiústavné, alebo nie. Ako uviedol právny zástupca navrhovateľov Gáborl Gál, zvážia podanie na medzinárodný súd pre ľudské práva. Ústavný súd sa podľa Gála zachoval alibisticky. "Asi sudcovia ústavného súdu nemajú názor na túto vec a pritom slovenskí občania proti svojej vôli prichádzajú o štátne občianstvo. Táto vec z našej strany neskončila, budeme robiť ďalšie kroky na medzinárodnej i domácej scéne,“ povedal Gál dnes pre agentúru SITA. Podľa neho súd nerozhodol z procesných dôvodov, pretože ak sa za ústavnosť, alebo protiústavnosť zákona nevyjadrí nadpolovičná väčšina sudcov, ústavný súd návrh zamietne. 

 

S podaním sa na Ústavný súd SR obrátila v septembri 2011 skupina poslancov NR SR, ktorá napadla ustanovenia Zákona o štátnom občianstve, ktorý po novele z roku 2010 neumožňoval občanom Slovenskej republiky mať dve štátne občianstva. Navrhovatelia žiadali, aby ÚS SR rozhodol, že je to v rozpore s ústavou. Súčasne požiadali súd, aby do rozhodnutia vo veci samej pozastavil účinnosť napadnutých ustanovení, no ten ich žiadosti nevyhovel. 

 

Novelizované ustanovenia zákona schválili poslanci NR SR ako reakciu na maďarský zákon, umožňujúci získať maďarské občianstvo aj Maďarom, ktorí nemajú trvalé bydlisko na území Maďarska. Na základe tohto zákona, novelizovaného v roku 2010, slovenskí občania, ktorí príjmu občianstvo aj inej krajiny, prídu o slovenský pas. Zatiaľ sa tak stalo v 600 prípadoch. Na sporné ustanovenie, podľa ktorého strácajú slovenské občianstvo všetci, ktorí prijali občianstvo inej krajiny, najväčšmi doplácajú občania ČR. Za nimi nasledovali tí, ktorí prijali nemecké, rakúske a maďarské občianstvo. 

 

Ministerstvo vnútra pracuje na novej verzii novely Zákona o štátnom občianstve, ktorá má byť miernejšia ako doterajšia a má sa viazať k miestu trvalého pobytu.

 

Chronológia udalostí v súvislosti s prijatím zákona o dvojitom občianstve

 

11. júna 2005 - Maďarská vláda v referende o dvojakom občianstve konanom 5. decembra 2004, nielen zavádzala maďarských voličov, ale urazila aj zahraničných Maďarov v ich ľudskej dôstojnosti. Uviedol to v Budapešti vtedy predseda SMK Béla Bugár ako hosť kongresu Zväzu mladých demokratov (FIDESZ), na ktorom delegáti potvrdili vo funkcii predsedu Viktora Orbána. Referendum v roku 2004 bolo neplatné.

5. novembra 2005 - Slovenskí politici žiadali maďarskú stranu, aby sa mohli zúčastniť na konzultáciách v súvislosti s tamojšou novelou zákona o štátnom občianstve, ktorou sa začal zaoberať maďarský zákonodarný zbor.

20. mája 2010 - Zákon o dvojakom občianstve musí byť evidenciou a treba ho prijať preto, lebo vyplýva z potreby národnej spolupatričnosti. Na úvod parlamentnej rozpravy o zákone o štátnom občianstve to pred členmi nového maďarského zákonodarného zboru vyhlásil predseda Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) Zsolt Semjén.

26. mája 2010 – Poslanci Národného zhromaždenie Maďarskej republiky schválili novelu zákona o maďarskom občianstve, ktorá sa týkala zjednodušeného udeľovania dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Za návrh hlasovalo 344 poslancov, traja boli proti, päť poslancov sa zdržalo hlasovania. Návrh novely schválil parlament aj napriek ostrému protestu Slovenskej republiky. Slovensko malo ako protiopatrenie pripravenú novelu zákona o štátnom občianstve.

26. mája 2010 - Vláda schválila novelu zákona o štátnom občianstve, na základe ktorej občan SR automaticky stratí slovenské, ak dobrovoľne požiada o iné. Kabinet o tejto legislatívnej norme prerušil 25. mája 2010 rokovanie s tým, že počká na kroky Budapešti.

26. mája 2010 - Zákon prijala NR SR v skrátenom legislatívnom konaní. Táto právna norma reagovala na schválený maďarský zákon, ktorý zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Novelu zákona o štátnom občianstve schválil slovenský parlament 90 hlasmi, podporili ju členovia Smeru-SD, SNS, ĽS-HZDS a KDH. SDKÚ-DS za ňu nehlasovalo.

 

31. mája 2010 – Maďarský prezident László Sólyom podpísal novelu zákona o maďarskom občianstve, ktorá sa týka zjednodušeného udeľovania dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

17. júla 2010 - Dobrovoľné prijatie iného štátneho občianstva zo strany štátneho príslušníka SR od tohto dňa znamená, že mu týmto krokom zanikne občianstvo slovenské. Práve na Deň zvrchovanosti vstúpila do účinnosti širokodiskutovaná novela zákona o štátnom občianstve, ktorú parlament schválil ešte v máji 2010.

10. februára 2011 - Slovenská republika bude zatiaľ naďalej svojim občanom SR odoberať ich pasy v prípade, že dobrovoľne získajú občianstvo inej krajiny. Koaliční poslanci nezmenili súčasný právny stav presadený vtedajším premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), keďže novela zákona o občianstve bola navrhovateľmi stiahnutá. O ďalšom postupe sa budú vládne strany rokovať. Celú situáciu spôsobil poslanec SaS Igor Matovič, ktorý vďaka podpore Smeru-SD, SNS, Radoslava Procházku (KDH) a troch kolegov z hnutia Obyčajní ľudia presadil svoj pozmeňovací návrh sprísňujúci koaličnú novelu. Proti tomuto kroku vystupoval najmä líder Mosta-Híd Béla Bugár a vopred avizoval, že ak Matovič s pozmeňovákom uspeje, návrh bude stiahnutý. Matovič zase prezentoval postoj, že ak jeho iniciatíva neprejde, spolu s troma poslancami zo združenia Obyčajní ľudia koaličnú zmenu nepodporí. Vládne strany by potom nemali dosť hlasov. 

10. februára 2011 - Poslanec Národnej rady SR Igor Matovič bol vylúčený z klubu SaS. Dôvodom tohto kroku bol postup Matoviča pri hlasovaní o koaličnom návrhu novely zákona o štátnom občianstve. Spolu s Matovičom hlasovali aj jeho traja kolegovia z hnutia Obyčajní ľudia, tí však v poslaneckom klube SaS zostali.

6. apríla 2011 - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR iniciovaná opozičným Smerom-SD, na ktorej sa malo hovoriť o aktuálnych slovensko-maďarských vzťahoch, sa skončila krátko po tom, ako sa začala. Koaliční poslanci totiž podľa dohody neschválili jej program, ktorým bolo prijatie návrhu vyhlásenia. Od Radičovej kabinetu okrem iného žiadal Smer-SD aj to, aby slovenská vláda bezodkladne podala návrh novely zákona o štátnom občianstve zachovávajúci princíp, podľa ktorého príde o slovenské občianstvo ten občan SR, ktorý prijme maďarské štátne občianstvo na základe maďarského zákona o dvojakom občianstve.

22. septembra 2011 – Ústavný súd (ÚS) SR prijal návrh skupiny 30 poslancov Národnej rady SR (NR SR), zastúpených Gáborom Gálom (Most- Híd), na začatie konania o súlade právnych predpisov a pozastavenie účinnosti zákona o štátnom občianstve. Navrhovateľom prekážalo najmä ustanovenie, ktoré hovorí o tom, že občan SR stráca štátne občianstvo, ak na základe výslovného prejavu vôle dobrovoľne nadobudne cudzie štátne občianstvo.

4. júla 2012 - Plénum Ústavného súdu (ÚS) SR na neverejnom zasadnutí prijalo na ďalšie konanie podanie skupiny 30 poslancov NR SR, ktorým napadali ústavnosť novely zákona o štátnom občianstve. Zároveň ÚS návrhu poslancov na pozastavenie účinnosti niektorých ustanovení tohto zákona nevyhovel.

1. septembra 2012 - Pochodom pred budovu Ústavného súdu (ÚS) SR v Košiciach členovia pracovnej skupiny za znovu zavedenie dvojakého občianstva chceli dať najavo svoj nesúhlas s novelou zákona o štátnom občianstve. Tá je podľa jedného z organizátorov pochodu Lászlóa Gubíka protiústavná a poukazuje na to, že jej zavedením prišlo o štátne občianstvo doposiaľ takmer 300 občanov. 

 

26. júna 2013 - V zmysle dohody ministrov zahraničných vecí Slovenskej republiky a Maďarska z 1. júna 2012 sa v Bratislave uskutočnilo tretie stretnutie právnych poradcov Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a Ministerstva zahraničných vecí Maďarska. Právni poradcovia sa zamerali na identifikáciu prvkov medzinárodného práva, ktoré sa týkajú otázky štátneho občianstva.

1. septembra 2013 – Približne sto ľudí prišlo vyjadriť svoj nesúhlas so zákonom o štátnom občianstve pred budovu Ústavného súdu v Košiciach.

29. januára 2014 - Plénum ÚS SR pod vedením predsedníčky Ivetty Macejkovej na neverejnom zasadnutí pri prerokovaní veci týkajúcej sa zákona o štátnom občianstve jednohlasne rozhodlo o odročení verejného zasadnutia v tejto veci na neurčito.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies