Ústavný súd rozhodne o povinnosti očkovať

NETKY.SK • 6 November 2013, 16:42 • 2 min
Ústavný súd rozhodne o povinnosti očkovať

KOŠICE – Ústavný súd SR (ÚS) prijal na ďalšie konanie podanie Krajského súdu Nitra, aby rozhodol, či je legislatíva o povinnom očkovaní detí v súlade s Ústavou SR. Informovala o tom po dnešnom neverejnom zasadaní pléna hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

slovakia

left justify in out

Zároveň nevyhovel návrhu advokátskej kancelárie Bizoň and Partners na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia ako aj vyhlášky, ktorou sa stanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. Plénum dve podania nitrianskeho krajského súdu v tejto veci spojilo do jedného konania.

Podnet prišiel z nitrianskeho krajského súdu, na ktorý sa obrátila mamička, lebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol, že má zaplatiť pokutu 116 eur za to, že nesplnila zákonom a vyhláškou stanovenú povinnosť. Mamička pokutu odmietla zaplatiť a proti rozhodnutiu sa odvolala, no Úrad verejného zdravotníctva SR jej odvolanie zamietol a v plnom rozsahu potvrdil rozhodnutie orgánu nižšieho stupňa. Mamička a ďalší sa prostredníctvom advokátskej kancelárie Bizoň and Partners 5. marca 2013 obrátili na Krajský súd v Nitre so žalobou na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia a postupu správneho orgánu. Žalobu zdôvodnili nezákonnosťou rozhodnutia úradu verejného zdravotníctva, pričom zasahuje do základných práv a slobôd dieťaťa a je podľa ich právneho názoru v rozpore s ústavou. 

Krajský súd v Nitre konanie prerušil, kým ústavný súd nerozhodne, či sú zákon a vyhláška v rozpore s ústavou. Ako sa uvádza v návrhu, krajský súd sa domnieva, že všeobecne záväzný právny predpis (vyhláška), ktorý sa týka veci, je v rozpore s ústavou, zákonom alebo medzinárodným dohovorom, či zmluvou, pričom SR je nimi viazaná. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona