Ústavný súd riešil Babišovu spoluprácu s ŠTB

NETKY.SK • 14 September 2017, 13:16 • 2 min
Ústavný súd riešil Babišovu spoluprácu s ŠTB

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR dnes nerozhodol vo veci sťažnosti Ústavu pamäti národa (ÚPN) v tzv. kauze Babiš. Tá sa týka údajnej spolupráce českého exministra financií Andreja Babiša s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) za komunistického režimu.

slovakia

left justify in out

Druhý senát ÚS odročil verejné pojednávanie na 12. októbra za účelom vyhlásenia nálezu.

 

Okresný a krajský súd v Bratislave v minulosti rozhodli, že Babiš bol evidovaný ako agent vo zväzkoch ŠtB neoprávnene. Dovolanie voči rozsudku Najvyšší súd odmietol, ÚPN sa preto obrátil na ÚS SR. Líder českého politického hnutia ANO v danej kauze uspel na slovenských súdoch po podaní žaloby na ÚPN na ochranu osobnosti.

 

ÚPN v sťažnosti na ÚS namietal porušenie práva na súdnu ochranu a spravodlivé súdne konanie v zmysle Ústavy SR, Listiny základných práv a slobôd a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Podľa ÚPN rozhodnutie Najvyššieho súdu bolo nezákonné a súdne konanie bolo sprevádzané viacerými "pochybnými a neštandardnými okolnosťami". Okrem iného ústav namietal zákonnosť výpovedí troch bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí svedčili v prospech Babiša, bez zbavenia ich mlčanlivosti ministrom vnútra. Zároveň spochybnil postup Najvyššieho súdu pri dodatočnom zbavení mlčanlivosti týchto kľúčových svedkov.

 

"Podľa zákona je Najvyšší súd pri rozhodovaní viazaný skutkovým stavom, ktorý bol zistený nižšími súdmi. Najvyšší súd nemohol vykonávať ďalšie dokazovanie ani zasahovať do už vykonaných dôkazov," uviedol právny zástupca ÚPN Pavol Poláček. Najvyšší súd a krajský súd námietky a údajné pochybenia v sťažnosti odmietli.

 

Podľa ÚPN súdy dosiaľ zobrali do úvahy iba dôkazy v prospech Babiša a na dôkazy, ktoré boli v jeho neprospech, vôbec neprihliadali. Ústav poukazuje na 12 archívnych zväzkov, ktoré detailne dokumentujú činnosť agenta s krycím názvom Bureš.

 

Právny zástupca tiež argumentuje, že v danej kauze by nemal byť žalovaný ÚPN, ktorý na takéto citlivé spory nemá dostatočné vybavenie, ale Ministerstvo vnútra SR. "Aj v Českej republike je v podobných sporoch žalované práve ministerstvo vnútra a myslíme si, že by to tak malo byť aj na Slovensku," konštatoval Poláček.

 

Predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák vyjadril pre novinárov nádej, že ÚS rozhodne v prospech ústavu. "Žiaľ, sme svedkami toho, že výpovednú hodnotu majú príslušníci ŠtB na súdoch vyššiu ako listinné dôkazy, ktoré oni sami vytvorili," dodal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona