Ústavný súd priznal sťažovateľom zadosťučinenie 435 900 eur

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 13:23 • 2 min
Ústavný súd priznal sťažovateľom zadosťučinenie 435 900 eur

KOŠICE - Sťažnosti fyzických a právnických osôb tvorili v prvom polroku 2014 najpočetnejšiu agendu v rozhodovacej činnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, sťažovatelia predovšetkým namietali porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a v primeranej lehote. Ústavný súd v prvom polroku rozhodol o 447 sťažnostiach a v 124 nálezoch konštatoval porušenie práv sťažovateľov. Sťažovateľom priznal primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 435 900 eur.

 

Najvyšší počet prieťahov v súdnom konaní - 22 nálezov, mal Okresný súd Bratislava I. Po desať nálezov mali okresné súdy Košice I, Piešťany a Čadca. Najvyššie priznané primerané finančné zadosťučinenie 20 000 eur v jednom konaní musí uhradiť Okresný súd Bratislava 

 

„Analyzujúc judikatúru ústavného súdu týkajúcu sa problematiky zbytočných prieťahov v súdnom konaní možno zhrnúť, že k najčastejším dôvodom prieťahov patria nesprávna organizácia práce, neefektívnosť uskutočňovania procesných úkonov, nedokonalé poznanie obsahu samotnej veci, odborná nepripravenosť na pojednávanie a neodborné vedenie jednotlivých pojednávaní, nesprávne určenie taktiky súdneho prerokovania veci, predčasné vydanie rozhodnutia bez náležitého zistenia skutkového stavu veci ako aj zdĺhavosť pri vyhotovovaní rozhodnutia po jeho vyhlásení alebo v jeho doručení účastníkom konania,“ konštatuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies