Ústavný súd priznal homosexuálom rovnú dedičskú daň

NETKY.SK • 18 August 2010, 07:34 • 2 min
Ústavný súd priznal homosexuálom rovnú dedičskú daň

Ústavný súd priznal homosexuálom rovnú dedičskú daň

slovakia

left justify in out

Najvyšší nemecký súd dnes rozhodol, že homosexuálne páry majú mať rovnakú dedičskú daň ako heterosexuálni manželia.
      Spolkový ústavný súd označil za protiústavný zákon, na základe ktorého museli homosexuáli žijúci v civilných zväzkoch platiť vyššiu daň z dedičstva po svojom partnerovi.
      Na rozdielne zdaňovanie homosexuálnych a heterosexuálnych párov podľa verdiktu neexistuje žiaden zákonný dôvod, za ktorý nemožno považovať argumenty o plodení potomstva. Súd dal vláde lehotu do roku 2011 na odškodnenie osôb, postihnutých doterajšou legislatívou.
      V Nemecku sú povolené civilné partnerstvá osôb rovnakého pohlavia od roku 2001. V prípade smrti partnera musel pozostalý platiť vyššiu dedičskú daň. V závislosti od výšky dedičstva mohol rozdiel oproti štandardným manželstvám predstavovať až 20 percent. Rozdiely existovali aj v hodnote majetku, oslobodeného od zdanenia.
      Od roku 2008 vláda nerovnosti zmiernila. Rozhodnutie ústavného súdu by malo homosexuálom zabezpečiť úplnú rovnosť v oblasti dedičskej dane.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona