Ústavný súd prijal dodatok, ktorým má riešiť námietky o zaujatosti

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 15:33 • 2 min
Ústavný súd prijal dodatok, ktorým má riešiť námietky o zaujatosti

BRATISLAVA - Plénum Ústavného súdu Slovenskej republiky prijalo v stredu 3. júla na svojom neverejnom zasadnutí Dodatok č. 1 k Rozvrhu práce Ústavného súdu Slovenskej republiky na obdobie 1. marca 2013 až 28. februára 2014.

slovakia

left justify in out

Zmena prichádza v súvislosti s námietkami o zaujatosti účastníkov konania. Týka sa aj veci nevymenovaného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Dodatok je podľa ústavného právnika Petra Kresáka neporovnateľne lepšia cesta ako tá, ktorú zvolil parlament a hovorila o doktríne nevyhnutnosti vyplývajúca z tzv. Bangalórskych princípov správania sa sudcov.

Dodatok znamená, že ak bude rozhodovanie zablokované pre námietky zaujatosti, sudcovské plénum vyberie nový senát. Na jeho námietky sa nebude prihliadať. Ani keby samotní sudcovia o sebe povedali, že sú zaujatí, vysvetľuje Kresák. Na vyhlásenie účastníka konania, že niektorého zo sudcov senátu odmieta pre jeho predpojatosť, ktoré bolo vznesené po ustanovení senátu, sa neprihliada, rovnako sa neprihliada ani na vyhlásenie o svojej predpojatosti ktoréhokoľvek člena tohto senátu, píše sa v tlačovej informácii ústavného súdu zverejnenej na stránke ústavného súdu. Podľa Kresáka sa treba pred rozhodovaním o Čentéšovej sťažnosti najprv vysporiadať s namietanou zaujatosťou dvoch sudcov nového senátu. 

V odôvodnení sa píše, že predložený návrh na doplnenie rozvrhu práce ústavného súdu predstavuje minimálny zásah do platného rozvrhu práce, pretože vo svojej podstate má len interpretačný význam vo vzťahu k ustanoveniam v článku IV rozvrhu práce, ktorý hovorí o vylúčení sudcu pri rozhodovaní v senáte. Podľa ústavného súdu možno aj za súčasného stavu jeho druhý odsek interpretovať tak, ako bude výslovne uvedené v jeho navrhovanom odseku o námietkach. Podľa ústavného súdu táto zmena v maximálnej miere rešpektuje princíp právnej istoty a zavádza spôsob riešenia problémov súvisiacich s neprimeraným a účelovým uplatňovaním námietok predpojatosti účastníkmi konania, a to nielen v Čentéšovej sťažnosti, ale aj v akýchkoľvek iných porovnateľných veciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies