Ústavný súd preskúma financovanie školstva

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 18:05 • 2 min
Ústavný súd preskúma financovanie školstva

KOŠICE – Skupina poslancov NR SR zastúpená poslancom Pavlom Hrušovským (KDH) ešte vo februári 2012 podaním na Ústavnom súde (ÚS) SR napadla zákony upravujúce financovanie školstva.

slovakia

left justify in out

Podľa ich názoru diskriminujú neverejných zriaďovateľov škôl. Ako informovala hovorkyňa ústavného súdu Anna Pančurová, na dnešnom neverejnom zasadaní plénum ÚS prijalo na ďalšie konanie toto podanie a preskúma, či nie sú napadnuté zákony v rozpore s Ústavou SR.

Napadnutým zákonom skupina poslancov vyčíta, že majú jeden meter na financovanie verejných, a druhý na financovanie súkromných či cirkevných škôl a školských zariadení. Podľa ich názoru napadnuté predpisy zvýhodňujú verejných zriaďovateľov – samosprávy, na úkor neverejných – cirkev a súkromné subjekty. Tvrdia, že napadnuté zákony nie sú v súlade s ústavou. V podaní argumentujú, že obec má poskytnúť na žiaka v súkromnej či cirkevnej škole 88 percent z príspevku, ktorý poskytuje na žiaka verejnej školy. Podľa nich to porušuje princíp rovnoprávnosti postavenia škôl a školských zariadení bez rozdielu zriaďovateľa a diskriminuje neverejných zriaďovateľov, čím porušuje zákaz diskriminácie. 

Poslanci žiadajú, aby ústavný súd vyhlásil, že zákony nie sú v súlade s Ústavou SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona