Ústavný súd: Práva Mareka T., obvineného z vraždy podnikateľa Deáka boli porušené

NETKY.SK • 21 Február 2015, 06:55 • 2 min
Ústavný súd: Práva Mareka T., obvineného z vraždy podnikateľa Deáka boli porušené

KOŠICE – Základné právo podnikateľa Mareka T., obvineného v prípade vraždy Romana Deáka, bolo rozhodnutím Najvyššieho súdu (NS) SR z apríla minulého roku o predĺžení jeho väzby porušené.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom Ústavný súd SR s tým, že uznesenie Najvyššieho súdu zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie. NS SR vlani zamietol sťažnosť obvineného voči predĺženiu väzby Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku z 3. apríla 2014. Marek T. sa potom so sťažnosťou obrátil na ÚS SR.

 

Vo veci rozhodol v stredu 18. februára III. senát ÚS SR pod vedením sudcu Ľubomíra Dobríka. Podľa tlačovej informácie z neverejného zasadnutia došlo k porušeniu základného práva Mareka T. podľa článku 17 odsek 1, 2 a 5 Ústavy SR, kde sa okrem iného píše, že nikoho nemožno stíhať alebo pozbaviť slobody inak, ako z dôvodov a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. K porušeniu práva sťažovateľa došlo zároveň aj podľa článku 5 odsek 1 písmeno c), odsek 3 a 4 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd týkajúceho sa práva na slobodu a bezpečnosť. Finančné zadosťučinenie sťažovateľovi ÚS SR nepriznal, jeho sťažnosť vo zvyšnej časti odmietol.

 

Mareka T. deportovali na jeseň 2013 na Slovensko zo Seychel, následne ho do väzby zobral sudca ŠTS. Dôvodom bola obava z jeho možného úteku a ovplyvňovania svedkov. Podnikateľa Romana Deáka zavraždili v bratislavskej Dúbravke v októbri 1999, a to 19 ranami zo samopalu a pištolí kalibru 7,65 a 9 mm Luger, keď prichádzal k svojmu luxusnému mercedesu. Strely ho zasiahli do hrudníka a tváre.

V súčasnosti prebieha na ŠTS v Banskej Bystrici proces s gangom tzv. sýkorovcov vo veci šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999. Obžalovaný Marek T., ktorý si mal vraždu Deáka objednať, vinu odmieta.

 

O verdikte ÚS SR dnes informoval portál aktualne.sk s tým, že sa dá predpokladať prepustenie Mareka T. spoza mreží. Najvyššiemu súdu zatiaľ nebolo rozhodnutie ÚS SR doručené, preto sa k nemu nevyjadruje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies