Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o Súdnej rade

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 11:39 • 2 min
Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o Súdnej rade

KOŠICE - Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (4.4.) pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o Súdnej rade SR z minuloročnej úpravy tohto zákona. Ide o časť, podľa ktorej má člen Súdnej rady právo, aby sa jeho stanovisko vznesené počas zasadnutia Súdnej rady pripojilo k rozhodnutiu Súdnej rady, pričom toto stanovisko sa zverejňuje rovnako ako uznesenie Súdnej rady.

slovakia

left justify in out

Na neverejnom zasadnutí pléna ÚS zároveň prijal na ďalšie konanie návrh na preskúmanie ústavnosti niektorých zmien v danom zákone. Návrh podala v júni 2017 vtedajšia predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Podľa jej podnetu je v rozpore s ústavou aj ustanovenie, že "Národná rada, prezident a vláda ustanovia za člena Súdnej rady spravidla osobu, ktorá nie je sudcom." ÚS v tomto prípade nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti.

 

Na ďalšie konanie ÚS prijal aj podanie prezidenta SR Andreja Kisku na posúdenie ústavnosti zákona o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka. Jeho návrhu na pozastavenie účinnosti zákona ÚS nevyhovel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies