Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o pobyte cudzincov

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 19:05 • 2 min
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o pobyte cudzincov

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR preskúma ústavnosť niektorých ustanovení zákona o pobyte cudzincov. Návrh, ktorý podal Najvyšší súd (NS) SR zastúpený predsedníčkou senátu Elenou Berthotyovou, ústavní sudcovia dnes prijali na ďalšie konanie.

slovakia

left justify in out

Spornou je časť zákona, podľa ktorej policajný útvar uvedie v odôvodnení rozhodnutia o zamietnutí žiadosti cudzinca o udelenie trvalého či prechodného pobytu alebo o zrušení takéhoto pobytu iba to, že ide o bezpečnostný záujem SR. Podľa zákona sa takýto postup vyžaduje, ak je dôvodné podozrenie, že štátny príslušník tretej krajiny pri svojom pobyte ohrozí bezpečnosť štátu. Senát NS má však za to, že ide o rozpor s Ústavou SR, Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ako aj Chartou základných práv Európskej únie. Porušuje to princíp rovnosti účastníkov súdneho konania, ako aj ich právo na spravodlivé konanie.

 

"Nesprístupnenie dôvodov, na základe ktorých orgán verejnej správy rozhodol, podľa názoru senátu najvyššieho súdu odníma účastníkovi konania možnosť vyjadriť sa ku všetkým vykonávaným dôkazom. V prípade administratívneho konania, a rovnako aj preskúmavajúceho konania pred súdom, uvedené vytvára pre tohto účastníka podstatne nevýhodnejšie podmienky na preukázanie svojich tvrdení, než akými disponuje druhý účastník konania (orgán verejnej správy)," uvádza sa v podnete.

 

NS SR pritom vychádzal z konkrétneho prípadu, keď Oddelenie cudzineckej polície Policajného zboru Bratislava v roku 2013 zamietlo cudzincovi žiadosť o trvalý pobyt. Krajský súd žalobu, ktorou sa cudzinec domáhal preskúmania zákonnosti rozhodnutia, zamietol a rozhodnutie potvrdil. NS SR počas konania o odvolaní proti rozsudku krajského súdu zistil skutočnosti, "ktoré u neho vyvolávajú pochybnosti" o ústavnosti a súlade napadnutých ustanovení s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd a s Chartou základných práv EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies