Ústavný súd posúdi obmedzenie práva voliť pre odsúdených za závažné zločiny

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 16:25 • 2 min
Ústavný súd posúdi obmedzenie práva voliť pre odsúdených za závažné zločiny

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR posúdi ústavnosť volebného zákona, ktorý neumožňuje voliť väzňom odsúdeným za spáchanie obzvlášť závažných zločinov.

slovakia

left justify in out

Podnet podala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Ústavní sudcovia ho na dnešnom zasadnutí prijali na ďalšie konanie, zároveň však nevyhoveli návrhu na pozastavenie účinnosti príslušného ustanovenia.

 

Dubovcová žiadala o pozastavenie účinnosti ešte pred sobotňajšími (5. 3.) parlamentnými voľbami. "Aplikácia predmetného ustanovenia by mala za následok neoprávnený a neodstrániteľný zásah do aktívneho volebného práva značného počtu občanov Slovenskej republiky," argumentovala.

 

Zákon hovorí, že "prekážkou práva voliť je výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu“. Verejná ochrankyňa práv vychádzala z podnetu osoby, ktorá je takto vylúčená z aktívneho volebného práva. Po preskúmaní podnetu a po oboznámení sa s judikatúrou dospela Dubovcová k presvedčeniu, že namietané ustanovenie porušuje základné práva alebo slobody, resp. ľudské práva a základné slobody podľa Ústavy SR a medzinárodných dohovorov.

 

Dubovcová zdôrazňuje, že základným princípom demokratického štátu je volebné právo, ktoré je všeobecné, to znamená prislúcha každému bez rozdielu postavenia. "Hoci ústava umožňuje upraviť obmedzenia volebného práva, musia sledovať legitímny cieľ a musia byť primerané k sledovanému cieľu," konštatovala. Poukázala aj na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorej právo voliť nie je výsada, ktorá by patrila určitým privilegovaným skupinám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies