Ústavný súd obvinil Vladimíra Mečiara, GP už koná: Mohli by ho stíhať za zneužitie právomoci

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 15:58 • 2 min
Ústavný súd obvinil Vladimíra Mečiara, GP už koná: Mohli by ho stíhať za zneužitie právomoci

BRATISLAVA - Sudcovia Ústavného súdu vyslovili obvinenie, že Vladimír Mečiar zásadným spôsobom porušil zdržanlivosť pri výkone právomoci.

slovakia

left justify in out

Generálna prokuratúra (GP) SR koná naďalej vo veci zrušenia Mečiarových amnestií a to aj v prípade najnovšieho nálezu Ústavného súdu.

 

"Generálna prokuratúra SR po oboznámení sa s nálezom Ústavného súdu SR dnes pokynom upravila Krajskú prokuratúru Bratislava, ktorá vykonáva pôsobnosť prokuratúry vo vzťahu k rozhodnutiam bývalého predsedu vlády SR o amnestii z roku 1998, aby skúmala naplnenie zákonných znakov skutkovej podstaty trestného činu súvisiaceho s podozrením zo zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedla dnes hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

 

Toto porušenie sa malo týkať situácie, keď bývalý premiér udelil amnestie v súvislosti so zavlečením Michala Kováča mladšieho do zahraničia.

 

V tom čase totiž Mečiar vedel, že podozrenie padne na tajnú službu a prípad sa ďalej nebude vyšetrovať.

 

Takéto obvinenia sa na verejnosti objavili už viackrát, ale teraz ich vyslovil priamo Ústavný súd v rámci svojho nálezu k zrušeniu amnestii, ktorý zverejnil vo štvrtok. "Je očividné, že predseda vlády sa požiadavkou zdržanlivosti pri výkone právomoci udeľovať amnestiu, v čase, keď zastupoval prezidenta, neriadil, naopak, zásadným spôsobom ju zneužil bezprostredne po ujatí sa jej výkonu," uviedli sudcovia.

 

Generálna prokuratúra bude následne prešetrovať, či by Vladimír Mečiar nemal byť za zneužitie moci verejného činiteľa stíhaný. „Generálna prokuratúra by mala konať, hoci je veľký predpoklad, že to skončí kvôli premlčaniu,“ vyjadrila sa rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona