Ústavný súd nezbavil Harabina funkcie sudcu, zbavil ho aj ďalších dvoch stíhaní!

NETKY.SK • 30 Október 2013, 11:36 • 2 min
Ústavný súd nezbavil Harabina funkcie sudcu, zbavil ho aj ďalších dvoch stíhaní!

KOŠICE - Predsedu najvyššieho súdu Štefana Harabina nevyzlieklo z talára na dnešnom disciplinárnom konaní plénum ústavného súdu.

slovakia

left justify in out

Ako v stručnom odôvodnení uviedla Predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková, päť sudcov bolo za oslobodenie a dvaja boli za uznanie viny. Podľa zákona musí rozhodnúť nadpolovičná väčšina sudcov. O návrhu na disciplinárne konanie rozhodovalo len sedem sudcov, pretože piati boli vylúčení z konania a jeden sudca je dlhodobo práceneschopný.

Návrh na disciplinárne konanie predložila v roku 2011 bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá súčasne navrhla, aby ho ÚS za opakované disciplinárne previnenia zbavil funkcie sudcu. Podľa jej návrhu najzávažnejším disciplinárnym previnením Harabina je, že nepodal odvolanie voči rozsudkom v kauze tzv. diskriminačných žalôb, čím porušil povinnosť vykonávať svoju funkciu predsedu súdu svedomito, riadne a včas plniť svoje povinnosti orgánu riadenia a správy súdov a ohrozil dôveru v nestranný a spravodlivý súd. 

Prvý návrh na disciplinárne stíhanie predsedu Najvyššieho súdu SR zamietlo na dnešnom verejnom pojednávaní plénum Ústavného súdu SR. Ako v stručnom odôvodnení uviedla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková, za oslobodenie Harabina hlasovalo šesť ústavných sudcov, proti boli štyria. ÚS návrh zamietol. Na rokovaní pléna sa zúčastnilo desať ústavných sudcov, Sergej Kohut a Ladislav Orosz boli vylúčení z konania uznesením pléna ÚS.

Návrh v roku 2011 podala bývalá ministerka spravodlivosti voči predsedovi NS SR Štefanovi Harabinovi pre porušenie pravidla o elektronickom prideľovaní spisov a svojvoľnej zmene zloženia senátu. Vydal opatrenie, ktorým zmenil bez legitímneho dôvodu rozvrh práce, či zasiahol do náhodného prideľovania veci na NS SR a určil, že o niektorých veciach bude rozhodovať jeden, a nie dva senáty náhodným výberom. Ministerka žiadala, aby ho ÚS uznal vinným z disciplinárneho previnenia a uložil mu trest zrážky z platu vo výške 70 percent na jeden rok. 

Ústavný súd o tomto návrhu rokoval 14. decembra a na návrh Harabina konanie prerušil, čo odôvodnil tým, že v prerokúvanej veci predmet konania nepochybne súvisí s vecou, o ktorej aktuálne koná Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), a preto ústavný súd považuje za vhodné prerušiť predmetné disciplinárne konanie.

Aj tretí návrh na disciplinárne konanie voči predsedovi NS SR Štefanovi Harabinovi dnes zamietlo na verejnom pojednávaní plénum ústavného súdu. Plénum rozhodovalo v sedemčlennom zložení. Ako v stručnom odôvodnení uviedla predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková, štyria sudcovia boli za oslobodenie Harabina spod disciplinárneho obvinenia, traja boli proti. Keďže pri rozhodovaní nebola dosiahnutá nadpolovičná väčšina všetkých sudcov, plénum muselo návrh zamietnuť a nerozhodovalo, či sa Harabin dopustil alebo nedopustil previnenia, za ktoré mal byť disciplinárne stíhaný.

Návrh na disciplinárne stíhanie Harabina podala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Žiadala potrestať Harabina za neprimerané zasahovanie do prideľovania vecí na NS SR, čím bolo porušené právo účastníkov konaní na zákonného sudcu. 

Predsedníčka ÚS vytkla ministrovi spravodlivosti i predsedovi NS SR Štefanovi Harabinovi, že sa osobne nezúčastnili na pojednávaní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies