Ústavný súd minulý rok priznal pre súdne prieťahy odškodné viac ako 666-tisíc eur

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 14:52 • 2 min
Ústavný súd minulý rok priznal pre súdne prieťahy odškodné viac ako 666-tisíc eur

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR v roku 2015 konštatoval v 221 nálezoch porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote.

slovakia

left justify in out

Zároveň priznal sťažovateľom primerané finančné zadosťučinenie v sume 666.603 eur.

 

"Rozhodovacia činnosť ÚS SR tak ako v predchádzajúcich rokoch aj v roku 2015 potvrdila skutočnosť, že najvýraznejším problémom slovenského súdnictva sú prieťahy," uviedol ÚS. Aj vlani tak jeho najpočetnejšiu agendu tvorili sťažnosti fyzických a právnických osôb v tomto smere. V minulom roku rozhodol celkovo o 653 takýchto sťažnostiach.

 

Za sledované obdobie ÚS priznal primerané finančné zadosťučinenie celkovo 193 sťažovateľom. Najvyššia suma v jedinom konaní bola 24.000 eur.

 

Z celkového počtu 221 nálezov sa porušenie označených práv týkalo 169 občianskych vecí, 24 obchodných vecí, deviatich trestných vecí a v 19 prípadoch výkonu rozhodnutia a exekúcie. Najviac prípadov porušenia práv sa týkalo rozhodovania okresných súdov Bratislava I (39), Piešťany (19), Bratislava II (18) a Košice II (18).

 

Počet nálezov za rok 2015 a predchádzajúce roky naznačuje podľa ÚS znepokojujúci trend porušovania základných práv fyzických osôb a právnických osôb v konaniach pred všeobecnými súdmi v dôsledku zbytočných prieťahov.

 

"Právna a skutková zložitosť môže do značnej miery ovplyvniť dĺžku konania, ale príčinou najvypuklejších prípadov, v ktorých Ústavný súd v roku 2015 priznal najvyššie priemerné finančné zadosťučinenie, je neefektívna a nesústredená činnosť súdu," konštatovala predsedníčka ÚS Ivetta Macejková.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies