Ústavný súd eviduje nárast zbytočných prieťahov v konaniach pred všeobecnými súdmi

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 14:45 • 2 min
Ústavný súd eviduje nárast zbytočných prieťahov v konaniach pred všeobecnými súdmi

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR eviduje za obdobie rokov 2009 až 2017 výrazný nárast počtu konaní, v ktorých vyslovil porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov alebo porušenie práva na prejednanie veci v primeranej lehote pred všeobecnými súdmi. Kým v roku 2009 to bolo 252 nálezov, v roku 2017 je to až 315 nálezov. Informuje o tom v tlačovej správe ústavný súd. V sledovanom období ÚS SR eviduje zbytočné prieťahy v 2 114 prípadoch, z ktorých už bolo 1 429 skončených.

slovakia

left justify in out

Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková v rámci projektu Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky od roku 2009 do roku 2017 systematicky sleduje počet nálezov tohto súdu v súvislosti s porušením práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie záležitosti v primeranej lehote.

Ústavný súd v rámci projektu venuje zvýšenú pozornosť prípadom tzv. extrémnych prieťahov. Ide o kategóriu konaní, ktoré sa pred všeobecnými súdmi začali do roku 2000 vrátane, a k 31. decembru 2017 neboli právoplatne skončené. Ústavný súd v prípade konaní s extrémnymi prieťahmi konštatuje, že počet nálezov vo vzťahu k tejto kategórií konaní, ktorých výkon bude naďalej monitorovať, oproti stavu z minulého roka stúpol zo 106 na 114. Zo 114 nálezov ide v 13 prípadoch o konania trvajúce 25 rokov a viac, z toho v jednom prípade až 32 rokov. Ústavný súd v prípade konaní s tzv. opakovanými prieťahmi konštatuje, že celkový počet nálezov v tejto kategórii konaní sa oproti stavu z minulého roka nezmenil, keď evidujú 47 nálezov. Osobitne poukazuje na 22 neskončených konaní pred všeobecnými súdmi, v ktorých nálezmi konštatoval extrémne a zároveň aj opakované prieťahy.

Ako sa uvádza v tlačovej správe ÚS SR, celkové výsledky monitorovania za obdobie rokov 2009 – 2017 potvrdili, že najvýraznejším problémom slovenského súdnictva ostávajú aj naďalej prieťahy v súdnom konaní, a to najmä v konaniach pred všeobecnými súdmi. Ústavný súd bude v tejto súvislosti pokračovať pri poskytovaní súčinnosti vo vzťahu k Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky, Najvyššiemu súdu Slovenskej republiky, Súdnej rade Slovenskej republiky a vo vyvíjaní tlaku vo vzťahu k príslušným všeobecným súdom prostredníctvom ich predsedov, aby prijali kroky v prospech právoplatného skončenia 685 nálezov s dôrazom na prípady tzv. extrémnych a opakovaných prieťahov.

„Porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie záležitosti v primeranej lehote, ale najmä prieťahy - extrémne a opakované - zistené v rámci rozhodovacej činnosti ústavného súdu sú odrazom existujúceho neuspokojivého stavu, ktorý dlhodobo znižuje dôveryhodnosť občanov voči súdom a ich rozhodovacej činnosti. Preto je potrebné zvážiť vyvodenie dôsledkov voči konkrétnym sudcom všeobecných súdov, ktorí sú za daný stav zodpovední, a venovať pozornosť opatreniam pre zefektívnenie práce súdnictva na Slovensku“, uvádza predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Tlačová správa Vyhodnotenie projektu Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu SR je zverejnená v plnom znení na internetovej stránke https://www.ustavnysud.sk/aktualne-informacie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona