Ústavný súd ešte nevie, kedy bude rozhodovať o rokovacom poriadku NRSR

NETKY.SK • 19 Január 2018, 12:08 • 2 min
Ústavný súd ešte nevie, kedy bude rozhodovať o rokovacom poriadku NRSR

BRATISLAVA - Ústavný súd ešte nevie, kedy bude rozhodovať o tom, či je rokovací poriadok Národnej rady SR v súlade s Ústavou SR alebo nie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyjadrení hovorkyne ústavného súdu Martiny Ferencovej. Právnu normu, ktorá určila časové limity na vystúpenie poslancov či zakázala používať v pléne transparenty, napadli opoziční poslanci. Plénum ústavného súdu ich podanie prijalo ešte vlani na ďalšie konanie.

 

"V danej veci prebiehajú nevyhnutné procesné úkony a momentálne nie je možné určiť termín jej prerokovania v pléne ústavného súdu," uviedla pre TASR Ferencová. Opoziční poslanci sú presvedčení, že niektoré časti rokovacieho poriadku nie sú v súlade s ústavou. V podaní hovoria o nesúlade s princípom ochrany práva na slobodu prejavu, s princípom ochrany slobodnej súťaže politických síl a s princípmi právneho štátu.

 

Novelu rokovacieho poriadku navrhli koaliční poslanci z SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd. Pôvodne ju inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Právna norma zaviedla časové limity a zakázala v rokovacej sále transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politickú stranu alebo politické hnutie a reklamu.

 

Poslanci tiež majú zákaz robiť fotografie, zvukové záznamy a audiovizuálne záznamy alebo audiovizuálne prenosy. Robiť ich môže kancelária parlamentu a médiá. Opozícia opatrenia od začiatku kritizovala, hovorila o obmedzovaní slobody prejavu. Avizovala, že ak zmeny prejdú, obráti sa na ústavný súd. Koalícia kritiku odmietala, nesúhlasila s názorom, že sa snaží obmedziť práva opozície.

 

Danko ešte začiatkom minulého roka nový rokovací poriadok obhajoval, podľa neho zmeny v pravidlách rokovania našli svoje opodstatnenie. Právna norma platí bez podpisu prezidenta SR Andreja Kisku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies