Ústavný súd ČR zrušil zákaz adopcií pre osoby žijúce v registrovanom partnerstve

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 07:40 • 2 min
Ústavný súd ČR zrušil zákaz adopcií pre osoby žijúce v registrovanom partnerstve

PRAHA - Český ústavný súd zrušil dnes ustanovenie tamojšieho zákona o registrovanom partnerstve, ktoré znemožňovalo homosexuálnym párom žijúcim v takomto zväzku osvojovať si deti.

slovakia

left justify in out

Plénum 15 ústavných sudcov uznalo, že doterajší zákaz bol diskriminačný, keďže sa týkal iba samotného registrovaného partnerstva, zatiaľ čo slobodní jednotlivci mohli o adopciu požiadať, informuje spravodajský portál iDNES.cz. Rozhodnutie sa vzťahuje na prípady individuálneho osvojenia jedným z partnerov, a nie spoločnej adopcie, ktorú v Česku umožňujú len manželským, teda heterosexuálnym párom.

 

"V situácii, keď podľa občianskeho zákonníka platí, že sa manželia, alebo jeden z manželov, môžu stať osvojiteľmi, a vo výnimočnom prípade sa ním môže stať i jedinec, sme nenašli jediný rozumný dôvod, prečo by týmto jedincom nemohol byť niekto, kto žije v registrovanom partnerstve," cituje iDNES.cz vysvetlenie sudcu Vojtěcha Šimíčka.

 

Portál pripomína, že dnešné rozhodnutie má kľúčový význam nielen pre "registrovaných" homosexuálov, ktorých je v Česku vyše 1800, ale aj pre "dvojice, ktoré s registráciou kvôli nemožnosti adopcie otáľali". Zrušený zákaz podľa Ústavného súdu ČR upieral registrovaným dvojiciam právo na ľudskú dôstojnosť a bez jasného dôvodu z nich robil osoby "druhej kategórie".

 

Návrh na zrušenie zákazu podal Mestský súd v Prahe, a to v súvislosti s prípadom tamojšieho občana Petra Laněho, ktorého odmietli zaradiť do evidencie žiadateľov o adopciu práve preto, že uzavrel registrované partnerstvo. Advokát žalobcu Petr Kalla dnešný verdikt privítal, poznamenal však, že zatiaľ "zďaleka nevyhrali, pretože úprav, ktoré sú odlišné medzi manželstvom a registrovaným partnerstvom, je omnoho viac".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies