Ústavný právnik Bárány: Čižnár zostane prokurátorom

NETKY.SK • 4 December 2014, 15:48 • 2 min
Ústavný právnik Bárány: Čižnár zostane prokurátorom

BRATISLAVA - Dnešné rozhodnutie ústavného súdu v prípade Jozefa Čentéša by nemalo mať žiadne bezprostredné dôsledky na personálnu situáciu na generálnej prokuratúre.

slovakia

left justify in out

Jaromír Čižnár by mal funkciu generálneho prokurátora vykonávať aj naďalej, povedal agentúre SITA bývalý podpredseda ústavného súdu Eduard Bárány.

"Ide len o zrušenie rozhodnutia bez vrátenia na ďalšie konanie," komentoval Bárány rozhodnutie ústavného súdu. Ten dnes konštatoval, že bývalý prezident Ivan Gašparovič porušil nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v decembri 2012 jeho základné práva zaručené ústavou – prístup k voleným a verejným funkciám za rovnakých podmienok ako aj práva na vstup do verejnej služby štátu. Ústavný súd zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta a Jozefovi Čentéšovi priznal primerané finančné zadosťučinenie 60-tisíc eur. Kancelária prezidenta SR je povinná uhradiť sťažovateľovi náklady právneho zastúpenia. Bárány sa domnieva, že kancelária hlavy štátu bude musieť Čentéšovi vyplatiť aj spomínaných 60-tisíc eur. Rozhodnutie ústavného súdu podľa Bárányho nebude mať nejaké zásadné dôsledky pre slovenskú ústavnú prax. "Ak áno, tak by to mohlo viesť k nejakému celkovému reštriktívnejšiemu prístupu k uplatňovaniu personálnych právomocí prezidenta," ukončil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona