Ústavnoprávny výbor súhlasil s Čimovým odvolaním zo súdnej rady

NETKY.SK • 9 September 2014, 12:24 • 2 min
Ústavnoprávny výbor súhlasil s Čimovým odvolaním zo súdnej rady

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor parlamentu dnes súhlasil s odvolaním Dušana Čima z funkcie člena Súdnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Návrh na Čimovo odvolanie predložila podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD). Definitívne rozhodnutie vynesú poslanci hlasovaním v pléne parlamentu. „Z ústavnej ako aj zákonnej právnej úpravy vyplýva, že Národná rada SR má právomoc odvolať Národnou radou SR zvolených členov Súdnej rady SR aj pred uplynutím ich funkčného obdobia a to aj bez udania dôvodu,“ vysvetlila Laššáková. Pripomenula, že v ostatných týždňoch troch členov súdnej rady vymenil prezident a jedného člena súdnej rady odvolala vláda.


Poslanec za KDH Pavol Hrušovský navrhol, aby parlament hlasoval o odvolaní Čima z funkcie až v závere septembrovej schôdze, aby sa vylúčilo, že ide o účelovú zmenu pre nové voľby predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady. Poslanci za Smer-SD to zamietli. Hrušovský rovnako považuje za nezmyselné kritizovať nového prezidenta Andreja Kisku za to, že vymenil troch členov súdnej rady. 

 

Poslanec za SaS Martin Poliačik si myslí, že ak vládna strana chce vymeniť člena súdnej rady tesne pred dôležitým hlasovaním o novom predsedovi Najvyššieho súdu SR, mala by jeho odvolanie konkrétne odôvodniť. Poslancom za Smer vysvetľoval, že ak s Čimom nesúhlasili, mali a mohli ho odvolať okamžite po nástupe druhej vlády Roberta Fica. Smer-SD tak však neurobil, čo znamená, že s Čimom problém nemal. Ak ho ide odvolať teraz, znamená to len, že si chce zabezpečiť hlasy pre budúcotýždňovú voľbu šéfa najvyššieho súdu a súdnej rady. 

 

Podľa poslanca za OĽaNO Miroslava Kadúca odvolanie Čima z pozície člena súdnej rady završuje hon na čarodejnice. „Ale pán Čimo nie je čarodejnica. Netuším, prečo stratil dôveru parlamentu. Toto nie je reforma justície,“ konštatoval Kadúc. Čimo podľa jeho slov mal odvahu postaviť sa ľuďom, ktorý deformovali justíciu. V súdnej rade by podľa Kadúca mali sedieť osobnosti s morálnym a odborným kreditom. „Dôvod je jasný. Budúci týždeň bude súdna rada voliť predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady. Smer má predstavu, ako to má vyzerať. Pán Čimo má asi inú predstavu,“ konštatovala poslankyňa Lucia Žitňanská (Most-Híd). Exministerka spravodlivosti rozumie tomu, keď vláda alebo parlament menia členov súdnej rady po nástupe svojho nového funkčného obdobia, ale keď má ísť o zmenu pre jedno konkrétne hlasovanie, považuje to za zákulisnú hru. 

 

V justícii sa podľa poslanca za Smer-SD Antona Martvoňa začínajú nové časy, čo predznamenáva nová legislatíva. Martvoň upozornil, že Pandorinu skrinku s výmenou členov súdnej rady otvoril prezident Andrej Kiska. Súdna rada má v utorok 16. septembra voliť predsedu najvyššieho súdu, ktorého nedokázala zvoliť pred tromi mesiacmi v Sobranciach. Dušan Čimo vtedy bol proti zvoleniu Štefana Harabina. Nový prezident SR Andrej Kiska po nástupe do funkcie vymenil troch členov súdnej rady. Eduard Bárány, Ingrid Šimonová a Mária Bujňáková, ktorých menoval Kiskov predchodca Ivan Gašparovič, skončili v súdnej rade, nahradili ich Ján Klučka, Jozef Vozár a Elena Bertóthyová. Prezident, parlament a vláda menujú po troch členoch súdnej rady. Kabinet 20. augusta odvolal zo súdnej rady Jaroslava Chleboviča, nástupcu zatiaľ nenominoval. Neobsadený je aj post predsedu súdnej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona