Ústavnoprávny výbor schválil troch kandidátov na ústavného sudcu

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 14:58 • 2 min
Ústavnoprávny výbor schválil troch kandidátov na ústavného sudcu

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR dnes schválil trojicu kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR.

slovakia

left justify in out

Na tento post kandidovali vysokoškolský pedagóg Ján Drgonec, ktorého navrhol dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Jaroslav Ivor, advokát Pavol Malich (navrhol ho predseda KDH Ján Figeľ) a predseda senátu na Krajskom súde v Košiciach Juraj Sopoliga (nominant prezidentky Združenia sudcov Slovenska Dany Bystrianskej).
     

Autor 18 právnických kníh Drgonec bol kandidátom aj pri prvej voľbe, v ktorej sa podarilo zvoliť päť zo šiestich kandidátov. Kľúčom pri prvej voľbe podľa neho nebola odbornosť uchádzačov. Dôvod, prečo sa rozhodol kandidovať znovu, je, aby ukázal, že ani nová voľba nebude o odbornosti, uviedol to pred členmi ústavnoprávneho výboru. Pavol Malich v minulosti už ako sudca pôsobil. Na otázku, aký je jeho názor na antidiskriminačné žaloby sudcov, uviedol, že ako advokát by neodmietol sudcu, ktorý by si chcel takúto žalobu podať a našiel by k tomu argumenty. Myslí si, že sudcovia majú právo podať žalobu, tak ako každý iný občan. "Na druhej strane môj osobný názor sa vôbec nemusí stotožňovať s tým, čo sudcovia na tom súde podávajú," povedal. Sudca Sopoliga momentálne pôsobí na Ministerstve spravodlivosti SR, kde sa podľa svojich slov podieľa na návrhoch reformy justície. Bol spoluzakladateľom Združenia sudcov Slovenska a na zasadnutí výboru okrem iného povedal, že sudcovia všeobecných súdov sú v ústavných otázkach vykresľovaní ako laici, čo podľa neho nie je pravda.

     

Poslancom NR SR sa 3. apríla podarilo v tajnej voľbe zvoliť piatich kandidátov na ústavných sudcov. Ich úlohou však bolo zvoliť šesť uchádzačov. Z nich následne prezident SR vyberie trojicu, ktorá zasadne na 12 rokov na Ústavný súd SR a vymení Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta - funkčné obdobie im končí 4. júla tohto roku.

     

Za kandidátov na ústavných sudcov boli zvolení: sudkyňa Najvyššieho súdu SR Jana Baricová (navrhol ju predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, dostala 78 hlasov), sudca Krajského súdu v Nitre Ján Bernát (navrhol ho generálny prokurátor Jaromír Čižnár, získal 78 hlasov), notár a externý vysokoškolský pedagóg Miroslav Ďuriš (navrhol ho prezident Notárskej komory Karol Kovács, 77 hlasov), predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová (nominovali ju dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Pavol Kubíček a šéf Notárskej komory Karol Kovács, 79 hlasov) a predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai (navrhla ho dekanka Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriela Dobrovičová, 84 hlasov).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies