Ústavnoprávny výbor odobril zmrazenie platov väčšiny ústavných činiteľov

NETKY.SK • 4 November 2015, 09:34 • 2 min
Ústavnoprávny výbor odobril zmrazenie platov väčšiny ústavných činiteľov

BRATISLAVA - Platy väčšiny ústavných činiteľov sa zrejme na budúci rok zvyšovať nebudú. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a právnu normu odporučili schváliť aj v pléne na novembrovej schôdzi. Predpokladá sa, že štát týmto krokom usporí 3,06 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Prezident, poslanci, členovia vlády, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR tak budú poberať plat vo výške z roku 2011. Pozastavenie rastu platov sa súčasne vzťahuje na riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo.

 

"Za účelom postupného znižovania deficitu verejnej správy a dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu je potrebné aj v roku 2016 pokračovať v konsolidačných opatreniach, ktoré napomôžu k zabezpečeniu stanoveného cieľa," zdôvodnilo tento krok ministerstvo financií.

 

Zmrazovanie platov sa tentoraz nebude vzťahovať na generálneho prokurátora, predsedníčku Súdnej rady SR, sudcov Ústavného súdu SR a ostatných sudcov a prokurátorov. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) ešte v septembri povedal, že ak by boli zákonom zmrazené aj platy sudcov a prokurátorov, skončilo by to opäť na Ústavnom súde SR. Pritom z hľadiska predpokladaného rastu ekonomiky cez tri percentá sa štátu na tento krok strácajú argumenty.

 

"Veci v súdnictve sa pohli dopredu, ale nie je to moja agenda. Všetky minulé zmrazenia platov sudcov skončili na Ústavnom súde a je tam aj minuloročné zmrazenie. Predpokladáme, že rast ekonomiky prekročí tri percentá a tieto čísla sa nedajú posudzovať ako krízové," zdôraznil Kažimír. Navrhované zmrazenie má priniesť úsporu vyše tri milióny eur a Kažimír priznal, že ak by sa týkalo aj sudcov a prokurátorov, úspora by sa zvýšila o osem či deväť miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies