Ústavní činitelia si pripomenuli na pražskom Vítkove koniec druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 13:01 • 2 min
Ústavní činitelia si pripomenuli na pražskom Vítkove koniec druhej svetovej vojny

PRAHA - Najvyšší ústavní činitelia Českej republiky si dnes pripomenuli koniec druhej svetovej vojny na pietnom akte pri Národnom pamätníku v Prahe-Vítkove, ku ktorému položili vence a poklonili sa pamiatke obetí.

slovakia

left justify in out

Súčasťou spomienkového podujatia, na ktorom sa zúčastnili prezident Miloš Zeman, predseda vlády Bohuslav Sobotka, predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček, podpredseda Senátu Přemysl Sobotka, minister obrany Martin Stropnický, ako aj ďalší predstavitelia politického života, spoločenských organizácií, Armády ČR či vojnoví veteráni, bol prelet stíhačiek a bojových vrtuľníkov českých ozbrojených síl, ako aj vládneho airbusu, minúta ticha a čestná salva.
         

Informovala o tom v priamom prenose spravodajská televízia ČT24,  spravodajstvo však priniesli aj ďalšie české elektronické médiá.
         

Najvyšší český predstaviteľ, prezident Miloš Zeman následne vymenoval sedem nových generálov, Ešte pred odletom do Moskvy, kde sa zúčastní na tamojších oslavách konca druhej svetovej vojny, absolvuje hlava štátu na letisku Praha-Kbely stretnutie s vojnovými veteránmi. S niektorými z českých a ruských veteránov sa večer stretne na českej ambasáde v Moskve.
         

Už vo štvrtok prijal vojnových veteránov na Úrade vlády ČR v Prahe Bohuslav Sobotka, ktorý im odovzdal pamätné medaily. 
         

Nielen v Prahe, ale aj ďalších mestách ČR sa dnes koná celý rad spomienkových akcií pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny na starom kontinente.  Patria medzi ne tak ukážky bojových akcií a prezentácie dobovej vojenskej techniky, ako aj pietne obrady, stretnutia s pamätníkmi, koncerty alebo výstavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona