Ústavné referendum v Taliansku kvôli zemetraseniam možno odložia

NETKY.SK • 2 November 2016, 13:48 • 2 min
Ústavné referendum v Taliansku kvôli zemetraseniam možno odložia

RÍM - Talianske ústavné referendum plánované na 4. decembra bude možno odložené kvôli škodám, ktoré spôsobila séria zemetrasení v strednej časti krajiny. Uviedol to dnes taliansky minister vnútra Angelino Alfano, ktorého citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Momentálne je úplne jasné, že mimoriadne urputná a tvrdá kampaň je nemiestna a nelogická. A to najmä v situácii, keď sa všetci snažíme poskytnúť domov tým, ktorí ho stratili," povedal Alfano pre talianske rádio RTL. Samotná vláda podľa neho odloženie referenda nenavrhne. Keby však bola takémuto kroku naklonená opozícia, odklad by sa mal zvážiť, uviedol minister.

 

K poslednému zo série zemetrasení v strednom Taliansku, ktoré spôsobili veľké materiálne škody, došlo v nedeľu. Otrasy s magnitúdou 6,5 poškodili množstvo budov a pripravili o strechu nad hlavou najmenej 22.000 ľudí. V oblasti, ktorú už v auguste postihlo ničivé zemetrasenie s takmer 300 obeťami, boli evakuované desiatky miest a dedín

 

Samotný iniciátor referenda, premiér Matteo Renzi, v pondelok odloženie hlasovania vylúčil. Spomedzi opozičných strán je proti odkladu aj konzervatívna Forza Italia, zatiaľ čo vplyvné protisystémové Hnutie piatich hviezd označuje takéto úvahy za predčasné.

 

V referende sa má rozhodovať o vládnej ústavnej reforme, ktorú obe komory talianskeho parlamentu schválili v apríli tohto roku. Reforma by obmedzila právomoci Senátu, zvýšila kompetencie ústrednej vlády a zaviedla nový systém volieb do dolnej parlamentnej komory. Podľa Renziho by tieto zmeny zvýšili stabilitu politického systému v krajine. Matteo Renzi vyhlásil, že keby voliči reformu neschválili, odstúpi z premiérskej funkcie, čo by mohlo zmariť jeho politickú kariéru a malo by to vplyv i na celú EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona