Ústavné právo nehovorí, čo bude s platným referendom

NETKY.SK • 29 Október 2014, 12:19 • 2 min
Ústavné právo nehovorí, čo bude s platným referendom

BRATISLAVA - Slovenské ústavné právo nerieši do podrobností, aký je postup po platnom referende. Ústavní právnici Marián Giba a Peter Kresák sa zhodujú, že v tejto oblasti existuje veľa otáznikov.

slovakia

left justify in out

"Návrhy prijaté v referende sa uverejnia v Zbierke zákonov, ale nevyplývajú z toho priamo záväzné dôsledky. Ak bolo referendum platné, tak podľa ústavného súdu znamená príkaz pre národnú radu prijať príslušnú právnu úpravu. Ale zostáva tu mnoho otáznikov, napríklad aj o tom, kto sa má ujať iniciatívy a aký má byť ďalší postup," hovorí pre agentúru SITA odborník na ústavné právo Marián Giba z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Podľa ústavy návrhy prijaté v referende vyhlási národná rada rovnako ako zákon. Podľa ústavného právnika Petra Kresáka to znamená len to, že sa výsledky referenda publikujú v zbierke, tým však nemajú všeobecne záväznú platnosť. "Výsledky majú preto skôr odporúčací charakter," uviedol Kresák. Giba upozorňuje, že platným referendom nevzniká automaticky zákon. Ústavný súd SR v roku 1997 povedal, že ak je referendum platné a odpovede v ňom kladné, tak sa tým udeľuje Národnej rade SR príkaz, aby vypracovala a prijala príslušnú zákonnú úpravu. "Prakticky s tým môže byť ten problém, že neexistujú mechanizmy, ako vynútiť alebo zaručiť, že sa v zákonnej úprave premietne to, čo sa odhlasovalo v referende," hovorí Giba. "Ústavný súd už nepovedal, kto sa má ujať zákonodarnej iniciatívy, v akých lehotách, čo sa stane, ak zákony neprijmú, alebo ich naformujú tak, že sa minú účinkom. Toto sú otvorené veci, ktoré nie sú dotiahnuté," povedal. Viac svetla by mohol vniesť do tejto problematiky ústavný súd v odôvodnení utorkového rozhodnutia. "Je dôležité počkať, či aj ústavný súd niečo nespresní, čo sa má ďalej robiť. Právna úprava a nadväzujúca judikatúra je veľmi problematická a nejasná, čiže, ak by aj referendum bolo platné, tak to nebude taká jednoduchá záležitosť," vraví Giba. 

 

Referendum sa dá podľa Gibu vnímať ako istý pokyn, alebo požiadavka občanov voči zákonodarcom. Podobne to bolo aj pri referende o vstupe do EÚ. Ako hovorí Giba, nešlo o prijatie zákona, ale bolo treba udeliť súhlas prezidentovi na ratifikáciu prístupovej zmluvy. "Právne referendum nemalo význam, len politický, pretože právne súhlas prezidentovi na ratifikáciu udelila národná rada," pripomína Giba a dopĺňa, že ani referendum vtedy nezabránilo, aby časť poslancov hlasovala v parlamente proti. 

 

Ústavný súd v utorok na neverejnom zasadaní pléna rozhodol, že tri otázky referenda o rodine sú v súlade s ústavou, jedna nie. Referendum so štyrmi otázkami žiada vypísať Aliancia za rodinu, petíciu podpísalo okolo 400 000 ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou sú referendové otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?"

 

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov, a to do 30 dní od prijatia petície občanov. Prezident môže pred vyhlásením referenda podať na Ústavný súd SR návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. Ak prezident podá na ústavný súd návrh na rozhodnutie, od podania návrhu až do nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia Ústavného súdu SR spomínaná lehota neplynie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona