Ústavná komisia v Čechách sa zhodla, považuje odvolanie Babiša z funkcie za Zemanovu ústavnú povinnosť

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 07:40 • 2 min
Ústavná komisia v Čechách sa zhodla, považuje odvolanie Babiša z funkcie za Zemanovu ústavnú povinnosť

PRAHA - Ústavná komisia Senátu Parlamentu ČR dnes v Prahe jednohlasne konštatovala, že ústavnou povinnosťou prezidenta Miloša Zemana je neodkladne a bezpodmienečne odvolať predsedu hnutia ANO Andreja Babiša z funkcie ministra financií ČR, ako to navrhol premiér Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Členovia grémia súčasne podporili prípadný zámer predsedu vlády podať v rovnakej veci kompetenčnú žalobu na Ústavný súd ČR, informovali české médiá. Aj keď kritici prezidenta z radov senátorov zatiaľ zrejme počkajú na ďalší vnútropolitický vývoj v krajine, z uznesenia komisie vyplýva, že Senát využije v prípade potreby všetky možnosti na ochranu ústavného poriadku.

 

Prezident ČR Miloš Zeman podmieňuje odvolanie Andreja Babiša z vládnej funkcie vypovedaním koaličnej zmluvy. Návrhom na jeho odvolanie sa fakticky mieni zaoberať po návrate z oficiálnej niekoľkodňovej návštevy Čínskej ľudovej republiky.

 

Po tom, čo sa koaliční partneri na dnešnom rokovaní Koaličnej rady v Prahe priveľmi neposunuli vpred s riešením vládnej krízy, prezident pozval koaličných lídrov na večernú schôdzu v sídelnom meste Libereckého kraja, v ktorom je momentálne na návšteve.

 

Toto rokovanie sa podľa informácií, ktoré na jednej zo sociálnych sietí poskytol hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček, začalo v plánovanom termíne 19.30 h za účasti predsedov hnutia ANO a KDU-ČSL, Andreja Babiša a Pavla Bělobrádka, ako aj štatutárneho podpredsedu ČSSD Milana Chovanca, ktorý na stretnutí zastupuje premiéra Bohuslava Sobotku, aktuálne sa zdržiavajúceho na návšteve Luxemburska.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies