Ústave treba vrátiť reálnu silu pri ochrane občanov

NETKY.SK • 1 September 2013, 10:18 • 2 min
Ústave treba vrátiť reálnu silu pri ochrane občanov

BRATISLAVA - Podľa Zmajkovičovej slovenská ústava patrí k moderným a nadčasovým dokumentom.

slovakia

left justify in out

Prvoradou úlohou pre ďalšiu politickú generáciu, nech ju bude tvoriť ktokoľvek, je podľa poslanca parlamentu Radoslava Procházku vrátiť ústave reálnu silu pri ochrane občanov. „Myslím si, že už to nepôjde žiadnou ďalšou novelou, ale len po dvoch koľajach: jednou je príprava novej spoločenskej zmluvy, ktorú by mohol a mal zastrešiť budúci prezident republiky a druhou trvanie na tom, že ju všetky orgány verejnej moci budú bezvýhradne rešpektovať,“ povedal pre agentúru SITA Procházka s tým, že Ústava potrebuje majestát a ten si získa len vtedy, ak nebude slúžiť politickým stranám na okamžité použitie pre vlastné účely, ale bude aristotelovským bodom v strede slovenského politického vesmíru.

Ústava podľa Procházku v osobe prezidenta republiky potrebuje zástancu, ktorý úradu vráti výkonnosť a dôstojnosť, napríklad svedomitým výberom ústavných sudcov a dôsledným využívaním svojich kompetencií pri ochrane ústavnosti. „Občania Slovenskej republiky si zaslúžia byť hrdí na svoj základný zákon a dať im dôvod na takúto hrdosť je povinnosťou všetkých verejných činiteľov, počnúc hlavou štátu,“ zdôraznil Procházka. 

Ústava SR tvorí podľa podpredsedníčky národnej rady Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) základný pilier našej štátnosti, ako aj právneho a demokratického systému celej našej spoločnosti. Ako povedala pre agentúru SITA, ústava definuje základné princípy spravodlivého a riadneho fungovania spoločnosti, odkazuje na naše historické korene a identitu. Občanom zas dáva istotu ich práv a povinností a chráni naše základné ľudské práva. „Naša ústava vznikla pred viac ako dvadsiatimi rokmi, patrí však k moderným a nadčasovým dokumentom,“ zdôraznila. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies