Ústava potrebuje podľa E. Valka zásadné zmeny, minimálne pri referende

NETKY.SK • 6 September 2010, 11:28 • 2 min
Ústava potrebuje podľa E. Valka zásadné zmeny, minimálne pri referende

Ústava potrebuje podľa E. Valka zásadné zmeny, minimálne pri referende

slovakia

left justify in out

img

Ústava SR potrebuje podľa právnika Ernesta Valka zásadné zmeny, a to minimálne v oblasti referenda. Pre TASR zároveň uviedol, že by bolo v podstate dobré dokument vymeniť ako celok, keďže je v ňom veľa nejasných otázok.
      Pokiaľ ide o referendum, podľa Valka sa žiada vyriešiť to, či je plebiscit záväzný pre poslancov Národnej rady SR. Upozorňuje, že ak by sa však zadefinovalo, že je to tak, vznikne rozpor v ďalšom článku ústavy, ktorý zakazuje tzv. imperatívny mandát.
      "V ústave je zákaz imperatívneho mandátu a poslanci vykonávajú svoj mandát podľa vlastného svedomia a vedomia. Nie sú viazaní príkazmi," pripomenul Valko, ktorý zároveň nesúhlasí s názorom, že priama demokracia, teda referendum, je nadriadená zastupiteľskej. "To je totálny nezmysel. Máme dve formy demokracie - priamu a zastupiteľskú. Obe formy sú legitímne, legálne, ale hlavne rovnocenné. Neexistuje, že jedna má prednosť pred druhou," zdôraznil právnik.
      Otázku, či je referendum pre poslancov záväzné, doteraz podľa Valka nevysvetlil ani Ústavný súd SR. Ten v tejto súvislosti vydal dva nálezy. "Nález pléna ÚS z roku 1995 uvádza, že v teoretickej polohe je referendum určitou poistkou občana. Určí parlamentu, aby si nechal poradiť. Ale Druhý senát ÚS SR pod vedením doktora Drgonca v roku 1997 povedal, že to je príkaz," priblížil Valko s tým, že ÚS SR tak hovorí dve rozdielne veci.
      Valko sa stotožňuje s nálezom pléna ÚS SR. "A to, že je to rada, odporúčanie. To znamená, nič sa tam nehovorí o príkaze," zdôraznil. Podľa neho má tento nález väčšiu váhu aj preto, že predstavuje názor celého vtedajšieho Ústavného súdu. Valko pripomenul, že v roku 1995 bol jeho členom aj ústavný právnik Ján Drgonec. "Neskôr viedol senát, a teda v roku 1997 nerešpektoval rozhodnutie pléna z roku 1995 a urobil si svoj názor," poznamenal.
      Referendum, v ktorom sa občania budú môcť vyjadriť napríklad k zrušeniu koncesionárskych poplatkov či k obmedzeniu poslaneckej imunity, iniciovala strana Sloboda a Solidarita. Na Slovensku sa uskutoční v sobotu 18. septembra. Stáž bude 7.224.000 eur.
      Okrem už spomínaných otázok budú môcť občania vyjadriť svoj názor tiež k zníženiu počtu poslancov na 100 či k stanoveniu maximálnej ceny vládnych limuzín. Piata otázka sa týka uzákonenia volieb cez internet a na základe poslednej, šiestej, by sa osoby poverené výkonom verejnej moci vyňali z práva na odpoveď, ktoré zaručuje tlačový zákon.
      Výsledky referenda budú platné iba v prípade, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov hlasovania. Ak by sa to podarilo, išlo by o prvé úspešné referendum v SR iniciované petíciou občanov. Predchádzajúce štyri boli neúspešné, jedno zmarené. Platné bolo iba referendum o vstupe SR do Európskej únie, ktoré iniciovali politici. Konečným štádiom je vyhlásenie výsledkov referenda Národnou radou SR.
      Plebiscit vyhlasuje prezident SR. Ivan Gašparovič tak urobil na základe petície občanov, ktorú prezidentská kancelária prevzala 9. júna. Z viac ako 400.000 podpisov vyhodnotila ako platných 368.000, čím bol splnený zákonný limit 350.000 podpisov potrebných na vypísanie referenda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona