Ústava nemohla byť dokonalá, aby k nej neboli výhrady

NETKY.SK • 1 September 2013, 10:09 • 2 min
Ústava nemohla byť dokonalá, aby k nej neboli výhrady

BRATISLAVA - Ústava SR bola podľa Hrušovského prijímaná v dramatických okamihoch začiatku slovenskej štátnosti.

slovakia

left justify in out

Ústava SR, tak ako každá iná právna norma, nemohla byť podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského tak dokonalá, aby k nej jednotlivé politické strany, ktoré vtedy v parlamente reprezentovali nové politické prúdy, nemali výhrady. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, medzi také patrilo aj KDH. Ale ústava splnila podľa neho svoj význam. „Dokázala vyváženým spôsobom jednotlivé moci v štáte nastaviť tak, aby krajina mohla fungovať. V tomto treba historický význam jej prijatia oceniť,“ konštatoval.

Ústava SR bola podľa Hrušovského prijímaná v dramatických okamihoch začiatku slovenskej štátnosti, ktoré sprevádzali dozvuky novembra ´89, vítanie a osvojovanie si demokracie a právneho štátu. „A do toho samostatná SR so všetkým, čo k štátu patrí a to je aj Ústava SR. Veľmi živo si spomínam na to obdobie. Obdobie, v ktorom sa ústava prijímala, bolo náročné. Som rád, že parlament dokázal nájsť riešenie, ktoré dokázalo silu slovenského národa a túžbu po naplnení samostatnosti,“ povedal Hrušovský. 

Zmeny ústavy boli podľa Hrušovského vyvolané z rôznych dôvodov a boli rôzneho rozsahu, napríklad vstupom do EÚ, alebo postupným prichádzaním na to, že nie všetko sa dalo v čase prijímania ústavy predvídať. Prichádzali tiež nové kompetencie. „Štát začal fungovať ako samostatný subjekt medzinárodného práva. To bolo často dôvodom zmien, ktoré vylepšovali ústavný poriadok SR,“ uviedol. 

Také významné dni ako bolo prijatie ústavy je treba podľa Hrušovského dôstojne pripomínať a primerane si uctiť. „Aj keby to nebol deň pracovného voľna, vždy si na to spomeniem s pocitom hrdosti,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona