Ústav pre kontrolu liečiv vlani vyzbieral viac ako 118 ton nespotrebovaných liekov

NETKY.SK • 22 Január 2017, 19:57 • 2 min
Ústav pre kontrolu liečiv vlani vyzbieral viac ako 118 ton nespotrebovaných liekov

BRATISLAVA - Slováci odovzdali minulý rok do lekární vyše 118 ton nespotrebovaných liekov, predvlani takmer 107 ton. Tie nakoniec končia v spaľovniach. Za ich zber je zodpovedný Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

slovakia

left justify in out

Ústav zbiera lieky na jar a jeseň. "Lieky odovzdalo vlani 2187 lekární," povedala pre TASR Diana Madarászová zo štátneho ústavu. Najviac liekov odovzdali ľudia v Bratislavskom kraji (26,47 tony), najmenej v Nitrianskom (11,35 tony).

 

Lieky by sa po skončení exspirácie nemali vyhadzovať do odpadu či splachovať. Liečivo v nich obsiahnuté sa môže podľa ŠÚKL dostať do pôdy a podzemných vôd, čím je okrem životného prostredia ohrozené aj ľudské zdravie.

 

Zbierať nespotrebované lieky je lekáreň povinná. O zaobchádzaní s nespotrebovanými liekmi musí mať prevádzkovateľ lekárne v jej priestoroch viditeľný oznam.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona