Ústav pamäti národa otvára dvere verejnosti, Frešo vyzval extrémistov, aby prišli vyvrátiť dôkazy

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 12:30 • 2 min
Ústav pamäti národa otvára dvere verejnosti, Frešo vyzval extrémistov, aby prišli vyvrátiť dôkazy

BRATISLAVA – Historická pravda je len jedna, nič také ako alternatívne fakty neexistuje. Existuje buď nedostatočný výskum alebo zlá ideologická vôľa ľudí, ktorí chcú manipulovať verejnosťou. Na dnešnej tlačovej konferencii k Dňom otvorených dverí v Ústave pamäti národa (ÚPN) to uviedol Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

slovakia

left justify in out

Bratislavský župan zároveň vyzval zástancov tzv. alternatívnych faktov, aby využili príležitosť a prišli do archívov ústavu poukázať na dôkazy, ktoré by holokaust popierali. Dni otvorených dverí ÚPN potrvajú od pondelka 22. mája do piatku 26. mája 2017.

„Mnohí ľudia, nielen na Slovensku, ale i vo svete, manipulujú verejnosťou. Vravia, že vychádzajú z iných faktov. Nie je to pravda. Buď si neurobili dostatočný výskum alebo sú to vyslovene zlí a manipulatívni ľudia. Preto vítam iniciatívu ÚPN, ktorý odkrýva zdroje, z ktorých sa dajú čerpať potvrdené informácie,“ povedal Frešo a dodal, že je neprípustné popierať historické fakty zadokumentované archívom ÚPN. „Tak, ako rešpektujeme fyzikálne zákony, treba rešpektovať aj historické fakty.“

Ondrej Krajňák, predseda Správnej rady ÚPN si myslí, že nestačí iba poznať zločiny totalitných režimov a mená tých, čo sa na nich podieľali, ale omnoho dôležitejšie je ponúknuť mladým vzory hodné nasledovania. „Ten, kto nepozná svoju minulosť, je odsúdený ju zopakovať,“ povedal Krajňák a širokú verejnosť pozval na budúcotýždňové Dni otvorených dverí v ÚPN.

Hlavnou úlohou inštitúcie je vyrovnať sa s totalitnou minulosťou, povedal Krajňák. „To znamená napomôcť v spoločnosti nastoliť spravodlivosť a pripraviť pôdu pre vzájomné zmierenie tých, čo prenasledovali a tých, čo boli prenasledovaní,“ uviedol predseda Správnej rady ÚPN a dodal, že je to náročná úloha, pretože sa týka morálnych a mravných postojov človeka.

 

„Aj tých ľudí, ktorí v čase nacistického či komunistického režimu zneužívali svoje postavenie pre osobné výhody. A niektorí ich zneužívajú dodnes,“ spresnil Krajňák a poukázal na paradox, že Okresný súd v Leviciach uznal nemajetkovú ujmu 150-tisíc eur osobe, o ktorej súd rozhodol, že bola v zoznamoch ŠtB evidovaná neoprávnene, zatiaľ čo bývalí politickí väzni za 10 rokov v Jáchymove dostali sotva tritisíc eur.

Štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák vyhlásil, že je dôležité chodiť po regiónoch a rozprávať o 20. storočí, ktoré bolo zasiahnuté dvoma totalitnými režimami. „Vnímame veľmi pozitívne záujem spoločnosti popasovať sa s minulosťou, vystaviť jej účet a zároveň vyzdvihnúť významné osobnosti, ktoré v tomto období žili,“ uviedol Krajňák a prezradil, že ministerstvo školstva pripravuje reformu výučby vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť, ktorá už na základných školách hovorí o 20. storočí.

Krajňák poznamenal, že progres zaznamenalo i Múzuem holokaustu v Seredi, ktoré už v týchto týždňoch dokázalo prekonať počet návštevníkov z celého minulého roka. Do organizácie vzdelávacích podujatí sa zapájajú i ďalšie inštitúcie a podľa štátneho tajomníka tak iniciatíva pozitívne zasiahne i cieľovú skupinu stredoškolákov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies