Ústav pamäti národa organizuje Festival slobody

NETKY.SK • 4 November 2010, 12:31 • 2 min
Ústav pamäti národa organizuje Festival slobody

Ústav pamäti národa organizuje Festival slobody

slovakia

left justify in out

Nultý ročník filmovej prehliadky Festival slobody, ktorú organizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), sa uskutoční v dňoch 9. až 11. novembra v bratislavskom Dome kultúry Zrkadlový háj. Medzinárodný festival je zameraný na prezentáciu tvorby, ktorá mapuje obdobie totalitného režimu do roku 1989. Záštitu nad festivalom prevzal režisér Dušan Hanák.
"Zatiaľ festival, ktorý by sa venoval výhradne téme totality, na Slovensku alebo vo svete doteraz neexistoval, takže my si staviame najmä na tom tematickom rozdiele," povedal pre TASR riaditeľ prehliadky Tomáš Vitek s tým, že festival privíta viacero hostí. "Okrem autorov, režisérov budú mať diváci možnosť vidieť mnoho respondentov, ktorí boli v tom danom filme a na záver takmer každého filmu, budú diskusie aj s historikmi, respondentmi a autormi filmov."
Ambíciou prehliadky, ktorá uvedie celkom 20 filmov, je ponúknuť čo najširší priestor dokumentaristom a filmovým tvorcom venujúcim sa tematike totality. "Chceme dať divákom filmy, ktoré sa venujú obdobiu neslobody, perzekúciám, utrpeniu aj statočnosti ľudí v totalitnom režime," uviedol pre médiá predseda Správnej rady ÚPN Ivan A. Petranský.
Tematicky je prehliadka rozdelená do štyroch blokov: A - 50. roky, B - prenasledovanie cirkvi, C - zahraničná tvorba a D - normalizácia. Návštevníci festivalu budú mať možnosť vidieť rozsiahlu filmovú produkciu ÚPN, úspešné tituly ako Prežili sme Gulag, Jáchymovské peklo, November + 20, Sviečková manifestácia a ďalšie.
V hlavnom programe sa predstaví v slovenskej premiére unikátny hraný dokument Ležáky 42 (ČR), uvedené budú aj filmy Smuteční slavnost (ČR), Popiełuszko. Sloboda je v nás (Poľsko) a legendárny film Dušana Hanáka Papierové hlavy.
Súčasťou prehliadky bude aj premiéra nového dokumentárneho filmu z produkcie ÚPN Junáci z prachu. Film režiséra Tomáša Viteka o prenasledovaní skautského hnutia počas totalitného režimu ponúka unikátne svedecké výpovede ľudí, ktorí kvôli svojmu členstvu v skautingu zažívali prenasledovanie a šikanu moci.
Tretí a posledný festivalový deň (11.11.) ponúkne návštevníkom rekonštrukciu úteku Emila Šveca práškovacím lietadlom a analýzu spravodajskej hry ŠtB v snímke V tieni času, či dokumentáciu pred- a ponovembrových udalostí 1989, ktoré formovali vývoj krajiny a tiež snímku režisérky Kristiny Vlachovej Posolstvo Jana Palacha.
Spoluorganizátorom filmového Festivalu slobody sú Kultúrne zariadenia Petržalky a občianske združenie Pamäť národa. Vstup je voľný. Program festivalu je zverejnený na www.upn.gov.sk.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies