Ústaný súd odmietol sťažnosť na nezákonnosť volieb starostu

NETKY.SK • 15 Február 2017, 16:23 • 2 min
Ústaný súd odmietol sťažnosť na nezákonnosť volieb starostu

KOŠICE – Ústavný súd SR (ÚS) na dnešnom neverejnom rokovaní pléna odmietol volebnú sťažnosť, v ktorej neúspešný kandidát na starostu v Rimavskej Seči Július Buša napadol pre neústavnosť a nezákonnosť doplňujúce voľby starostu, ktoré sa konali 5. novembra 2016 v Rimavskej Seči, okres Rimavská Sobota. Vyplýva to z tlačovej informácie ústavného súdu. Proti rozhodnutiu ÚS nie je možné podať odvolanie.

slovakia

left justify in out

V Rimavskej Seči sa konali doplňujúce voľby, pretože starosta sa vzdal funkcie. O post starostu sa vo voľbách uchádzali štyria kandidáti. Voľby vyhrala Marta Stubendek (SMK-MKP), ktorá získala 347 hlasov, druhý skončil Július Buša (KDH), keď získal 336 hlasov.


Buša podal 11. novembra 2016 na ústavný súd volebnú sťažnosť. Podľa jeho mienky boli doplňujúce voľby neústavné a nezákonné a žiadal ústavný súd, aby ich vyhlásil za neplatné. Argumentoval, že za jednu voličku, ktorá mala hlasovať do prenosnej urny, hlasoval člen volebnej komisie, čo považuje za nezákonné. Za nezákonnú považoval aj prítomnosť pozorovateľov pri hlasovaní do prenosnej urny, pričom vchádzali aj do obydlí občanov. A poukázal aj na ďalšie okolnosti, ktoré sú podľa jeho názoru v rozpore so


Starostka obce Marta Stubendek dnes pre agentúru SITA uviedla, že očakáva, že po rozhodnutí Ústavného súdu SR sa upokoja vášne istej skupiny obyvateľov, ktorí neboli spokojní s výsledkami volieb.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies