Ustanovenia o zvyšovaní dôchodkového veku sa majú spresniť

NETKY.SK • 19 Február 2017, 09:53 • 2 min
Ustanovenia o zvyšovaní dôchodkového veku sa majú spresniť

BRATISLAVA - Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje spresniť ustanovenia zákona o sociálnom poistení, ktoré upravujú zvyšovanie dôchodkového veku.

slovakia

left justify in out

"Spresnenie vychádza zo zásady, že poistenci narodení v tom istom kalendárnom roku majú rovnaký dôchodkový vek,“ uviedol rezort k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý sa nachádza v pripomienkovom konaní. Podľa ministerstva sa spresnením ustanovení zákona zvýši právna istota a zrozumiteľnosť súčasnej právnej úpravy.

Dôchodkový vek na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšil na 62 rokov a 76 dní. Týka sa to ľudí, ktorí sa narodili po 31. decembri 1954. Výnimkou sú poistenci, ktorým sa zachováva znížený dôchodkový vek, teda ženy v závislosti od počtu vychovaných detí a poistenci v závislosti od získaného obdobia zamestnania v I. pracovnej kategórii alebo obdobia služby v I. alebo II. kategórii funkcií. Do I. pracovnej kategórie patria napríklad práce v baníctve, v jadrových elektrárňach, či ťažobnom priemysle. V I. alebo II. kategórii funkcií sú policajti a vojaci.

Vek odchodu do dôchodku sa od roku 2017 predlžuje postupne o určený počet dní, ktorý sa stanoví každoročne v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy zistenej Štatistickým úradom SR. Predĺženie dôchodkového veku na rok 2018 bude známe do konca októbra tohto roka. Predlžovanie dôchodkového veku podľa toho, ako sa bude zvyšovať stredná dĺžka života, zaviedla bývalá vláda Roberta Fica ešte v roku 2012.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies