Ustálené ceny nehnuteľností utlmili diskusie o realitnej bubline

NETKY.SK • 20 December 2017, 09:03 • 2 min
Ustálené ceny nehnuteľností utlmili diskusie o realitnej bubline

BRATISLAVA - Ustálené ceny nehnuteľností v druhom polroku utlmili diskusie o realitnej bubline. Hoci sú porovnateľné s rokom 2008, ľudia zarábajú viac a môžu si tak dovoliť aj viac splácať.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický. Zvýšenie hodnoty nehnuteľností bolo spojené s prvým polrokom tohto roka. "Úverové splátky sú dokonca vďaka historicky najnižším úrokovým sadzbám hypoték menšie ako vtedy. Práve vysoký dopyt po výhodných hypotékach bol motorom rastu cien nehnuteľností v posledných rokoch," priblížil analytik. Ceny bytov by podľa neho nerástli tak prudko, keby nemali ľudia ľahký prístup k lacným peniazom.

 

Z údajov Realitného barometra, ktorý uverejňuje Realitná únia SR, vyplýva, že v najvyhľadávanejšom segmente starších a trojizbových bytov je cena za štvorcový meter (m2) najvyššia v Bratislave, približne 2200 eur. V krajských mestách Trnava, Nitra, Žilina a Košice sa ceny týchto bytov pohybujú od 1300 eur do 1400 eur za m2, v krajských mestách Trenčín, Banská Bystrica a Prešov je to od 1100 eur do 1200 eur za m2. "Vysoké cenové rozdiely medzi nehnuteľnosťami v Bratislave a ostatnými krajskými mestami vyplývajú z oveľa lepších pracovných príležitostí a následnej kúpyschopnosti obyvateľov v hlavnom meste," uviedol.

 

Ceny v novostavbách boli v roku 2017 približne o 20 % vyššie ako v starších bytoch. Zároveň pretrváva záujem o nehnuteľnosti v hlavnom meste a okolí, dôležitým faktorom je doprava. "Posun v tejto oblasti môže podstatne zmeniť cenovú mapu nehnuteľností v Bratislave a jej okolí. Ich ceny totiž odrážajú aj dopravnú dostupnosť jednotlivých častí hlavného mesta a ich priepustnosť," uzavrel Kubrický.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona