Úspory z druhého piliera si bude môcť vybrať viac sporiteľov

NETKY.SK • 28 Júl 2016, 12:35 • 2 min
Úspory z druhého piliera si bude môcť vybrať viac sporiteľov

BRATISLAVA - Od začiatku budúceho roka bude môcť využiť tzv. programový výber úspor po odchode na dôchodok väčší počet sporiteľov v druhom pilieri.

slovakia

left justify in out

Ide o systém, ktorý umožňuje nechať si po odchode na dôchodok postupne vyplatiť nasporenú sumu. Sporitelia by si tak nemuseli za všetky svoje penzijné úspory kúpiť doživotnú penziu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.


Takúto možnosť dostanú tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých druhov dôchodkov poberaných zo Sociálnej poisťovne, prípadných výsluhových dôchodkov policajtov a vojakov, dôchodku z cudziny a sumy doživotného dôchodku poberaného z druhého piliera bude vyšší, ako priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera. "Navrhuje sa teda nová hranica sumy, s ktorou sa bude porovnávať súčet doživotne poberaných dôchodkov sporiteľa. K uvedenému porovnávaniu dochádza v okamihu vyhotovenia ponúk dôchodkov z druhého piliera,“ uviedol rezort práce a sociálnych vecí.

 

Doživotne vyplácané dôchodky sa budú porovnávať s výškou priemerného starobného dôchodku určeného dva mesiace spätne, aby doživotné zabezpečenie sporiteľov, ktorí majú nárok vybrať si ich nasporené prostriedky aj v kratšom časovom období, bolo minimálne na úrovni priemerného dôchodku v čase, kedy sa tento dôchodok začína poberať.


V nasledujúcich troch rokoch sa podľa ministerstva práce pod vplyvom legislatívnej zmeny rozšíri možnosť výberu formy vyplácania dôchodkových úspor približne 6 500 sporiteľom, ktorí splnia nárok na starobný dôchodok. „Nie je však možné očakávať, že ju aj všetci využijú. Prvý rok výplatnej fázy totiž ukázal, že 30 % kapitálu, ktorý mohol byť použitý na programový výber, bol napriek tomu použitý na poistný produkt,“ tvrdí ministerstvo.


Aktuálna právna úprava umožňuje vyplácanie dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia programovým výberom, resp. prostredníctvom dočasného dôchodku len menšiemu počtu sporiteľov. Ako uvádza rezort práce a sociálnych vecí, počas prvého roka výplatnej fázy dôchodkov z druhého dôchodkového piliera uzatvorilo zmluvu resp. dohodu o vyplácaní dôchodku z druhého piliera len približne 43 % sporiteľov, ktorí požiadali o vyhotovenie ponuky dôchodku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona