Úspory z 2. piliera si bude môcť vybrať polovica sporiteľov

NETKY.SK • 14 December 2016, 14:21 • 2 min
Úspory z 2. piliera si bude môcť vybrať polovica sporiteľov

BRATISLAVA - Od začiatku mája budúceho roka dostane približne polovica sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri možnosť vybrať si po odchode na dôchodok celú sumu, alebo aspoň časť úspor v druhom pilieri. Vyplýva to z návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý v stredu schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Vlani pritom na tzv. programový výber úspor malo nárok približne 16 % sporiteľov a v prvom polroku tohto roka 8 % sporiteľov, ktorí získali nárok na dôchodok. Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy majú dostať tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých poberaných dôchodkov, vrátane doživotného dôchodku z druhého piliera bude vyšší ako je priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur.


"Hranica, pri ktorej vzniká nárok na programový výber alebo dočasný dôchodok, bola stanovená tak, aby sa minimalizovalo riziko chudoby alebo sociálneho vylúčenia u sporiteľov," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. V nasledujúcich troch rokoch sa má vďaka novele zákona rozšíriť možnosť výberu formy vyplácania dôchodkových úspor približne 6,5 tisíc sporiteľom. "Nie je však možné očakávať, že ju aj všetci využijú. Prvý rok výplatnej fázy totiž ukázal, že 30 % kapitálu, ktorý mohol byť použitý na programový výber, bol napriek tomu použitý na poistný produkt," priznáva rezort.

 

Počet sporiteľov, ktorým sa nerozšíri možnosť výberu formy vyplácania ich dôchodkových úspor, ministerstvo práce v nasledujúcich troch rokoch odhaduje na približne 6,4 tisíc ľudí. Približne 4,1 tisíc osôb pritom bude musieť čerpať nasporené prostriedky formou doživotného dôchodku a zhruba 2,3 tisíc sporiteľov nebude mať dostatočnú nasporenú sumu na kúpu doživotného dôchodku, a preto si bude môcť úspory z druhého piliera vybrať.


Priemerná mesačná suma starobného dôchodku z prvého piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004, sa bude určovať vždy k 30. novembru kalendárneho roka a bude platiť celý nasledujúci rok. Sociálna poisťovňa bude tento údaj zverejňovať na svojej internetovej stránke. Prvýkrát tak urobí 1. mája budúceho roka, kedy stanoví priemernú sumu starobnej penzie k 30. novembru 2016, vzťahujúcu sa na rok 2017.


Výška priemerného starobného dôchodku, ktorá sa bude v tomto prípade brať do úvahy, bude vyššia ako suma priemerného starobného dôchodku, ktorý v súčasnosti vypláca Sociálna poisťovňa. Starobnú penziu totiž Sociálna poisťovňa v súčasnosti vypláca v priemernej výške 417,30 eura. Táto čiastka však zahŕňa aj dôchodky, na ktoré vznikol nárok do 31. decembra 2003, a preto je nižšia ako priemerná suma dôchodku, ktorá sa bude brať do úvahy pri nároku na výber úspor z druhého piliera.


Štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí Ivan Švejna upozornil na to, že úspory v druhom dôchodkovom pilieri sú v osobnom vlastníctve sporiteľov a tento systém je v plnej miere zásluhový. Preto je podľa neho potrebné sporiteľom umožniť, aby v čo najväčšej miere rozhodovali o použití svojich penzijných úspor. "Vyzývam sporiteľov, aby sa zamysleli nad tým, v ktorých sú fondoch," povedal pre agentúru SITA. Mladí ľudia by si podľa neho mali sporiť na dôchodok v negarantovaných fondoch, ktoré sú z dlhodobého hľadiska výnosnejšie ako garantované dlhopisové fondy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies