Úspory energie si v rokoch 2011 až 2013 vyžiadali investície 6,7 mld. eur

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 17:47 • 2 min
Úspory energie si v rokoch 2011 až 2013 vyžiadali investície 6,7 mld. eur

BRATISLAVA - Úspory energie v rokoch 2011 až 2013 si vyžiadali investície vo výške približne 6,7 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v Návrhu Akčného plánu energetickej efektívnosti na roky 2014 až 2016 s výhľadom do roku 2020, ktorý by mala na svojej schôdzi v stredu (9.7.) prerokovať a schváliť vláda SR.
     

Najväčší prínos v uvedenom období podľa rezortu hospodárstva mali úsporné opatrenia v oblasti budov, priemyslu a verejného sektora. Z jednotlivých, už existujúcich, finančných mechanizmov najviac prispeli opatrenia financované v rámci štrukturálnych fondov, Štátneho fondu rozvoja bývania, ako aj iných finančných mechanizmov, napríklad Slovseff II., či Ekofond.
     

"Opatrenia navrhnuté na obdobie 2014 až 2016 sú zamerané najmä na priemysel, budovy a verejný sektor. Významné úspory energie sa predpokladajú aj na strane premeny, prenosu a distribúcie energie. Opatrenia sú plánované taktiež na základe konkrétnych projektov a programov, a to tak, aby sa v čo najvyššej možnej miere dosiahol trojročný cieľ úspor energie podľa smernice 2012/27/EÚ," spresnilo MH SR vo vládnom materiáli.
     

Navrhnuté opatrenia poslúžia na plnenie cieľa úspor energie vyjadreného v konečnej energetickej spotrebe vo výške 85 % a vo výške 100 % na plnenie trojročného cieľa úspor energie vyjadreného v spotrebe primárnych zdrojov energie. "Na základe uvedenej smernice bude MH SR každoročne vyhodnocovať plnenie stanovených cieľov, pričom plánuje analyzovať aj investičnú náročnosť plnenia cieľov prostredníctvom jednotlivých opatrení energetickej efektívnosti," dodal rezort hospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona