Úspešných športovcov chce ocenovať aj Most-Híd

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 10:03 • 2 min
Úspešných športovcov chce ocenovať aj Most-Híd

BRATISLAVA - Športovci, ktorí reprezentujú alebo v minulosti reprezentovali Slovensko na olympiáde či paralympiáde a získali tam medailu, by mali dostávať doživotnú rentu. Za zlatú medailu by to malo byť približne 800 eur mesačne. Navrhujú to poslanci NR SR za Most-Híd v zákone o príspevku za zásluhy v športovej oblasti, o ktorom sa bude diskutovať v úvode piateho rokovacieho dňa 48. schôdze NR SR.

slovakia

left justify in out

Podobný návrh predložili na aktuálne rokovanie pléna aj poslanci vládneho Smeru-SD. Iniciatíva Mostu-Híd je staršia, v minulosti ju však poslanci nepodporili a bugárovci to skúšajú opäť. "Športovci vylepšujú imidž krajiny. Každý je na nich pyšný, keď dosiahnu dobrý výsledok. Ale potom akoby sa na nich zabudlo. My si myslíme, že títo ľudia, keďže zlepšujú imidž Slovenska, si zaslúžia podporu," povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Renta by mala byť odmenou za úspechy športovcov na významných medzinárodných podujatiach.

 

Árpad Érsek skritizoval vládny Smer-SD, že doteraz neprišiel s komplexným zákonom, ktorý by riešil aj doživotnú rentu pre úspešných olympionikov, hoci to avizoval. Návrh, ktorý pripravili poslanci Smeru-SD na aktuálnu schôdzu, nie je podľa Érseka dobrý. Poslanec poukázal aj na názory úspešných slovenských olympionikov. Napríklad plavkyňa Martina Moravcová podľa Érseka návrh Mostu-Híd podporuje, nemyslí si však, že je v súčasnosti priechodný.

 

Nárok na príspevok by mali mať len športovci, ktorí sú bezúhonní, majú slovenské štátne občianstvo, minimálne 35 alebo 40 rokov a získali medailu na významnom športovom podujatí. Teda na podujatiach organizovaných Medzinárodným olympijským výborom, Medzinárodným paraolympijským výborom, Medzinárodnou šachovou federáciou a Medzinárodným výborom športu pre nepočujúcich.

Ak by návrh zákona prešiel, bude mať podľa prepočtov poslancov z Mostu-Híd vplyv na rozpočet ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Odhadujú, že na opatrenie bude treba približne 390.000 eur ročne, ak by sa príspevok udeľoval športovcom od 40 rokov. V prípade, že by ho dostávali športovci od 35 rokov, stálo by to približne 468.500 eur ročne. Peniaze by mal štát podľa Érseka vziať z národnej lotériovej spoločnosti Tipos.

 

Plénum dnes bude pokračovať v rokovaní o ďalších poslaneckých návrhoch zákonov. Po 11. hodine by malo prísť na rad definitívne hlasovanie o novom zákone o odpadoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies